Koronavirus v Česku? Lékaři prověřují několik podezření na nákazu

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici. Zdroj: ČTK

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Nákaza koronavirem v Číně
Koronavirus se rychle šíří
9
Fotogalerie

Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem. Dva případy jsou na Opavsku, jeden na jihu Čech a jeden muž leží na infekčním oddělení nemocnice v Uherském Hradišti. Naopak u pacientky hospitalizované v pražské Nemocnici Na Bulovce se koronavirus nepotvrdil. 

Moravskoslezští hygienici nejprve informovali o Číňance, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu. Druhým pacientem je Čech ve věku přes 30 let, který je v Česku po návratu z Číny už tři týdny, celou dobu má ale zdravotní problémy. 

Výsledky obou pacientů by měly být známy v úterý. Nemocná Číňanka je v domácí izolaci. Druhý pacient přiletěl z Číny už před třemi týdny. „Po celou dobu má dýchací obtíže. Pokud se to do rána nezlepší, tak u něj bude provedeno rentgenové vyšetření. Pokud tam bude zánět plic, bude proveden stěr až z dolních cest dýchacích, protože v nosohltanu už bychom nic nezachytili,“ popsala Svrčinová.

Podezření na koronavirus se prověřuje také ve Zlínském kraji. Pacient, který se nedávno vrátil z Číny, byl převezen na infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice, kde bude v izolaci. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že pacientem je devětatřicetiletý muž, který údajně cestoval sám a z Číny se vrátil před 14 dny.

Koronavirus trápí i sportovce! >>>

Jihočeští hygienici evidují jeden případ podezření na koronavirus. Jde o čínského turistu, který je hospitalizován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice.

S podezřením na koronavirus byla hospitalizována také žena z Brazílie v pražské Nemocnici Na Bulovce. Nákaza se však u ní nepotvrdila, uvedla to Kristýna Herrmannová z Kliniky parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Žena je umístěná na běžném oddělení izolace, nikoliv v bioboxu pro vysoce nakažlivé choroby. Pacient, který byl v nemocnici už v pátek, má výsledky negativní.

Novým typem koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, se nakazilo už více než 2700 lidí. Zatím 81 nakažených zemřelo.

Koronavirus v Česku: jaké jsou příznaky a kdy vyhledat doktora >>>