Kotelník poslal pražský hotel Evropa do insolvence, prý nedostal dva platy

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí Zdroj: ctk

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí se ocitl v insolvenci. Návrh podal bývalý kotelník, jemuž hotel údajně dluží dva platy a odstupné, celkem svoji pohledávku vyčíslil na více než 46 tisíc korun. Insolvenční řízení s hotelem, který je momentálně kvůli rekonstrukci zavřený, zahájil Městský soud v Praze.

Bývalý kotelník, který pracoval v Evropě od prosince 2006 až do loňského září, v insolvenčním návrhu označil dalších 14 bývalých zaměstnanců včetně kuchařů, recepčních či servírek, kterým hotel údajně také dluží mzdu a odstupné.

Všichni dostali podle kotelníka výpověď na konci loňského září kvůli plánované rekonstrukci. Každému z nich prý provozovatel dluží desítky tisíc korun. Řádově stovky tisíc korun pak prý hotel dluží dodavatelům energií, zboží a služeb.

Pražskému městskému soudu bývalý zaměstnanec navrhuje, aby prohlásil úpadek dlužníka, tedy společnosti Grandhotel Evropa Praha.

Zahájení insolvenčního řízení ale ještě neznamená, že je společnost opravdu předlužená. Soud tak učiní automaticky poté, co zkontroluje formální správnost insolvenčního návrhu. Jeho faktickou oprávněnost zkoumá až v dalším průběhu jednání.

Světoznámý Šroubek
Kdysi slavný hotel Evropa byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu geometrické secese Bedřichem Bendelmayerem, Aloisem Dryákem, Bohumilem Hübschmannem a Janem Letzelem. Roku 1924 hotel koupil pražský restauratér Karel Šroubek, který ho přejmenoval na Grand hotel Šroubek. Hotel se stal známý po celém světě, nejen díky své secesní výzdobě, ale i pro svou vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby. Největší slávy dosáhl za první republiky, kdy býval jedním z nejluxusnějších hotelů ve střední Evropě.
V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován, současný majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na Pražskou správu nemovitostí. Ta na konci minulého roku začala nákladnou rekonstrukci za stovky milionů korun, která by měla trvat zhruba dva a půl roku.