Krajské volby: strany sázejí na jistotu známých tváří

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: E15

Váhu, jakou strany dávají především krajským podzimním volbám, podtrhuje fakt, že v čele prakticky všech kandidátek figurují známé osoby – stávající hejtmani, poslanci či senátoři. Političtí nováčci prakticky nemají šanci dostat se na volitelná místa kandidátek, matadoři mají snahu kumulovat funkce.

Být zároveň hejtmanem, krajským zastupitelem a poslancem nebo senátorem už se zkrátka nepovažuje za nic zvláštního. O hejtmanské křeslo tak bude usilovat hned čtrnáct poslanců, čtyři senátoři a jeden europoslanec.

Tak třeba lidovec Jiří Čunek. Ten se bude na Zlínsku prát o hejtmanské křeslo či alespoň místo krajského zastupitele a současně bude obhajovat senátorský mandát. „Alespoň nebudu muset kampaň dělat nadvakrát,“ říká. Lidovci, kteří v podzimních volbách chtějí ukázat, že KDU-ČSL je v krajích pevně zakořeněná, posílají do boje i zkušeného europoslance Jana Březinu, předseda strany Pavel Bělobrádek vede kandidátku v Královéhradeckém kraji.

Známé tváře nastoupí i za TOP 09 a Starosty a nezávislé. Toto uskupení má na kandidátkách sedm poslanců a jednoho senátora, mezi lídry jsou dvě ženy, ale i osm bývalých i současných starostů nebo místostarostů. Čtyři poslanci budou bojovat také za KSČM.

ODS, která do podzimních voleb nasadila převážně předsedy či místopředsedy regionálních sdružení, tak zůstává mezi ostatními výjimkou. Podle předsedy strany Petra Nečase občanští demokraté prostě sázejí na zkušené místní zastupitele, kteří dobře znají danou problematiku.

Ústecký kraj

Na severu Čech se odehraje jeden z nejsledovanějších soubojů. Sociálnědemokratickou hejtmanku Janu Vaňhovou se pokusí o post připravit bývalý předseda ČSSD, dnes šéf Národních socialistů – levice 21. století Jiří Paroubek.

Jihomoravský kraj

Post hejtmana bude obhajovat místopředseda ČSSD a poslanec Michal Hašek. Za lidovce nastoupí bývalý hejtman a senátor Stanislav Juránek, za TOP 09 bude bojovat bývalý náměstek ministra školství Jan Vitula a za ODS místostarosta Blanska Jiří Crha.

Jihočeský kraj

Tvrdý souboj o hejtmanské křeslo se čeká také na jihu Čech. Porazit současného hejtmana, sociálního demokrata Jiřího Zimolu, chce bývalý člen ODS Michal Doktor v dresu hnutí Jihočeši 2012. Za ODS nastoupí do boje senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, za TOP 09 poslanec Zdeněk Bezecný.

Zlínský kraj

Proti poměrně populárnímu sociálnímu demokratovi, dosavadnímu hejtmanovi Stanislavu Mišákovi se postaví šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík za Starosty a nezávislé a také senátor, exšéf KDU-ČSL Jiří Čunek.