Ministr Krčál kvůli bakalářské práci končí. Babiš: Zvolil jediné možné řešení

Ministr práce a sociálních věcí podal v úterý demisi. Oznámil to na tiskové konferenci společně se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který mu za jeho práci poděkoval. Do funkce ministryně navrhne Janu Maláčovou, ředitelku odboru rodinné politiky MPSV. 

„Nad vypracováním práce jsem trávil mnoho času. Vzhledem k současné politické situaci a ohledem na úsilí, které sestavení vlády dalo, nechci být zátěží,“ řekl Krčál. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. "V minulosti jsem prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo spojeno se stresem," řekl.

Hamáček poděkoval Krčálovi za jeho rozhodnutí i práci, kterou dosud odvedl. "Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem nabídku rezignace," dodal předseda sociální demokracie. Premiéra Andreje Babiše (ANO) o dohodě informoval a sdělil mu, že za ČSSD navrhne do funkce ministryně práce Maláčovou. "Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi," řekl Hamáček.

Kdo je Jana Maláčová čtěte zde >>>

Premiér označil krok ministra za jediné možné řešení situace. "Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus," řekl České televizi Babiš. 

Maláčová působila rok jako vedoucí oddělení institucionální komunikace Evropské unie při úřadu vlády. Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu, uvedla ČSSD. Magisterské tituly získala v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole. Je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře.

Rozhodnutí Petra Krčála odejít z čela ministerstva práce a sociálních věcí ocenil předseda komunistů Vojtěch Filip i šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ČSSD Martin Netolický řekl, že Krčál situaci vyřešil do 24 hodin od chvíle, kdy se objevilo první podezření z plagiátorství. Je to podle něj znak toho, že Krčál se snaží zlepšit politickou kulturu v Česku.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Krčálovo odstoupení dokazuje personální vyprázdněnost vlády i neschopnost Babiše a ČSSD dosadit do čela důležitých resortů kompetentní osoby. "Plagiátorství je velký politický problém politiků, kteří své tituly získávali spíše pro formu a je na místě, že ministr Krčál svou funkci složil," řekl Bartoš.

Předseda SPD Tomio Okamura má Krčálův odchod za neuvěřitelnou blamáž práce premiéra Andreje Babiše, který prý není schopen sestavit odborný kabinet.

"Jsou lidé, kteří odstupují ze svých funkcí při pouhém podezření a jsou lidé, kteří neustále tvrdí, že všechno je kampaň a že to je na ně nastrčeno," konstatoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Za větší problém než personálie považuje to, že se vláda opírá o hlasy KSČM.

Politici na sociálních sítích po oznámení Krčálova konce v čele ministerstva práce a sociálních věcí současně ironicky spekulují o vhodnosti vysokoškolského studia pro vykonávání této funkce.

Stejně jako bývalá ministryně Taťána Malá (za ANO) oznámil Krčál rezignaci kvůli podezření z plagiátorství. "Ukazuje se, že v této vládě mají ministři bez vysoké školy evidentně výhodu," poznamenal na sociálních sítích předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Nejjednodušší by bylo absolventy vysokých škol do vlády vůbec nepouštět. Na plnění příkazů Andreje Babiše stejně žádné vzdělání potřeba není a ušetřili bychom si blamáž s opisováním," přisadil si kandidát do Senátu a neúspěšný uchazeč o funkci prezidenta Marek Hilšer.

Místopředseda ČSSD Netolický ale vnímá zmíněné kauzy v ještě závažnější a obecnější rovině. "Za mě ten problém ukazuje na hlubší nesrovnalosti v oblasti vysokého školství, absolventské práce evidentně byly v minulosti zpracovávány různým způsobem," myslí si Netolický. Akreditační komise či ministerstvo školství by se měly podle něj zabývat tím, jak sjednotit standard kvality prací.

Krčál byl osm let krajským radním i náměstkem dvou ministrů

Datum a místo narození: 20. srpna 1964, Velké Meziříčí

Vzdělání: absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988); vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského (2009)

Dosavadní funkce: ministr práce a sociálních věcí (od 27. června 2018); předseda krajské organizace ČSSD na Vysočině (od listopadu 2013);

Kariéra: pracoval ve strojírně ve Žďáru nad Sázavou, v letech 1989 až 1996 vedl organizaci Mládí Vysočiny, která se věnuje aktivitám pro děti a mládež; od roku 1996 působí profesionálně v politice - byl okresním tajemníkem ČSSD (1996 až 1998), čtyři roky asistentem poslance ČSSD Karla Černého, působil jako tajemník a poradce na ministerstvu obrany (2003 až 2007) nebo krajský volební manažer ČSSD (2007 až 2008); před příchodem do čela MPSV působil jako ředitel Domova Jeřabina Pelhřimov, který se stará o lidi s mentálním postižením (od dubna do června 2018)

Působení v politice: krátce před listopadem 1989 vstoupil do KSČ; od roku 1996 je členem ČSSD, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní; v letech 2008 až 2016 byl zastupitelem Kraje Vysočina a také radním odpovědným za sociální oblast; od srpna 2016 byl několik měsíců politickým náměstkem ministryně práce Michaely Marksové, poté byl od ledna 2017 zhruba rok ve stejné funkci u ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky

Rodina: je ženatý, má tři děti

Ostatní:

- Server Seznam Zprávy.cz v pondělí informoval, že v Krčálově bakalářské práci z roku 2007 je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. Dnes Krčál kvůli podezření z plagiátorství oznámil svůj konec ve funkci. Kvůli obdobnému problému skončila minulý týden ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), a to po 13 dnech ve funkci, ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře pro druhou Babišovu vládu.

- Do čela vysočinské krajské organizace sociální demokracie byl Krčál zvolen v listopadu 2013 na konferenci, která zároveň podpořila Bohuslava Sobotku proti jeho stranickým oponentům kolem Michala Haška. Krčála delegáti vybrali už v prvním kole, přestože za favorita byl považován jeho kolega z krajské rady a náměstek hejtmana Libor Joukl.

- V roce 2013 neúspěšně kandidoval v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, v loňských sněmovních volbách se o poslanecké křeslo neucházel.

- Už v roce 2014 byl navržen na ministra práce a sociálních věcí, kvůli vážným osobním důvodům se ale vzdal nominace.

- Je spoluautorem knihy Žďáráci v letectvu krále Anglie (1940-1945), která se věnuje regionálním osobnostem bojujícím za druhé světové války u britského Královského letectva.