Kuba zpochybnil ambice Němcové stanout v čele ODS

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

První místopředseda ODS Martin Kuba, který po rezignaci Petra Nečase stranu řídí, zpochybnil ambice své kolegyně Miroslavy Němcové stanout v čele občanských demokratů. Kuba uvedl, že na kongresu před devíti měsíci to byl on, kdo v souboji s Němcovou uspěl při rozhodování o pozici prvního místopředsedy.

„S paní Němcovou jsme se tam ucházeli o pozici 1. místopředsedy a delegáti se vyjádřili, myslím, poměrně jednoznačně,“ uvedl úřadující předseda občanských demokratů Kuba.

Šéfka sněmovny Němcová loni na stranickém kongresu pozici dvojky ODS neobhájila. Delegáti ji málem nezvolili ani řadovou místopředsedkyní. Její zvolení 1. místopředsedkyní strany v červnu 2010 bylo překvapivé. V sobotním deníku Dnes přitom řekla, že by chtěla vést stranu do voleb, a že zároveň nepovažuje za dobrou dvojkolejnost ve vedení strany.

Kuba uvedl, že ODS musí hrát jako tým. „A snažit se o co nejlepší výsledek ODS. Osobní ambice by v tuto chvíli měly u každého ustoupit stranou ve prospěch dobrého výsledku. Za ten jsme odpovědní,“ sdělil Kuba.

Němcová, která měla ambice být předsedkyní koaliční vlády, by se chtěla stát volebním lídrem. Po odchodu Nečase z čela strany ji vede tandem Kuba - Němcová. „Ve dvojkolejnosti ODS v této přechodné době problém je, ale nebylo možné to udělat jinak,“ řekla deníku Dnes. „Samozřejmě jsem přesvědčena, že má být jedna hlava. Jakmile jsou dvě, je to vždycky složitější,“ dodala. Uvědomuje si přitom, že by to znamenalo narychlo svolat kongres.

Strana je podle politologů v krizi. Její dva poslanci zavinili pád koaliční většiny 101 hlasu ve Sněmovně, když nehlasovali proti důvěře úřednické vládě Jiřího Rusnoka. V reakci na to se v dolní komoře zformovala ústavní většina pro rozpuštění Sněmovny. Zdá se tedy, že na podzim budou předčasné volby. Průzkumy volebních preferencí z posledních měsíců ODS zpravidla přisuzují výsledek pod 15 procenty hlasů.