Lidovci přetlačili Babiše, navrhnou zástupce do dozorčí rady ČEZ

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Lidovci navrhnou svého zástupce do dozorčí rady ČEZ a ministerstvo financí se nominací bude zabývat, shodla se koaliční rada. Stoprocentní shoda ale politici nedosáhli, tvrdí premiér Bohuslav Sobotka. Zástupci tří vládních stran také ladili program mimořádné sněmovní schůze v polovině července.

Lidovci si v minulých dnech stěžovali na změny v dozorčí radě ČEZ, které udělalo ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO). Do orgánu bylo dosazeno několik osobností spojených s hnutím ANO. Sobotka už na začátku týdne řekl, že lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě firmy.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) po koaliční radě řekl, že lidovci vnímají spolupráci ohledně obsazování dozorčích rad pozitivně a jsou spokojeni s dnešním posunem.

„Nemohu potvrdit, že bychom dosáhli stoprocentní shody. Ale dohodli jsme se, že KDU-ČSL navrhne svého zástupce do dozorčí rady ČEZ,“ řekl Sobotka.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka byla diskuse na toto téma dlouhá. „Znovu jsme se vraceli k principu, který jsme navrhovali na začátku a neuspěli jsme - aby jednotlivé resorty byly zodpovědné za to portfolio, které spravují,“ poznamenal Faltýnek. Ani tentokrát ANO u koaličních partnerů podle Faltýnka nenašlo pochopení. Premiér Sobotka doufá, že komunikace uvnitř koalice se v této věci zlepší.

Personální změny zasáhly i Český Aeroholding, Čepro a Mero
Šéf státní pokladny Andrej Babiš prosadil také změny v Čepru, Meru a v Českém Aeroholdingu. Ministr financí ale odmítl, že by do svých firem dosazoval své lidi. K výrazným personálním změnám klíčových státních či polostátních firem došlo koncem minulého týdne.

Mimořádná schůze: na programu bude asi 20 zákonů

Koalice se také dohodla na programu mimořádné sněmovní schůze, která by se podle Faltýnka měla zabývat asi dvěma desítkami zákonů. Mezi nimi bude mimo jiné komplexní novela služebního zákona, dále normy, které ruší poplatky v ambulanci a za recept, zavádějí nižší desetiprocentní DPH na knihy, léky a dětskou výživu či porodné na druhé dítě.

Podle Faltýnka rozhodnou poslanci také o omezení hazardu. Soupis zákonů ve čtvrtek dostanou šéfové koaličních sněmovních klubů, aby mohli požádat o svolání schůze na 15. července.

Premiér uvedl, že očekává na schůzi určitý odpor opozice, a proto předpokládá, že jednání potrvá dva týdny. Doufá ale, že opozice neznemožní chod Parlamentu.

Michal Šnobr: Babiš si otevřel dveře do ČEZ. Dokořán