Vnitro chce zrušit dvoudenní volby, hlasovat se má jen v pátek

Senátní volby 2018

Senátní volby 2018 Zdroj: ČTK

Volby 2018, ilustrační foto
Volby 2018, ilustrační foto
Senátní volby 2018
Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
6
Fotogalerie

Až půjdou příště obyvatelé Česka k volebním urnám, budou si patrně muset zvyknout na řadu zásadních změn. Ministerstvo vnitra připravilo návrh nového zákona o správě voleb, který má sjednotit pravidla u všech druhů hlasování. Návrh je nyní v připomínkovém řízení a poté ho posoudí vláda.

Nejzásadnější novinkou je návrh na zrušení dvoudenního hlasování. Volit by se mělo nově jen v pátek od sedmi do dvaadvaceti hodin.

„Česká republika je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. Jde o systém neefektivní a zpochybňovaný často i z pohledu bezpečnosti,“ uvedlo vnitro. Kritici totiž často upozorňovali na možnost manipulace s urnou přes noc. Platit by to mohlo již pro volby do sněmovny v roce 2021.

Opoziční poslanci vesměs souhlasí, stát by mohl na zrušení druhého dne voleb podle nich ušetřit. „Obávám se ale, že by to bylo doprovázeno snížením volební účasti,“ míní poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nově také nemají lidé dostávat hlasovací lístky do schránek, dostali by je až ve volební místnosti. Pro řadu lidí přitom lístky bývají jediným signálem, že se volby vůbec konají. „Lidé jsou zvyklí, že je to v pátek a v sobotu,“ upozorňuje na riziko volební neúčasti pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Výpadek jednoho volebního dne chce vnitro kompenzovat možností hlasovat v předstihu. „Obecní úřady umožní voličům hlasovat v předstihu v pondělí a ve středu v týdnu, kdy proběhnou volby,“ uvedli předkladatelé. Úřad musí v každém dni umožnit lidem volit v průběhu alespoň dvou hodin.

Změny pro Čechy v zahraničí

Zásadní změnou má být také zavedení korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí, což se již několikrát marně pokusila prosadit opozice. Poštou v zahraničí půjde volit poslance, europoslance a prezidenta. 

Zjednodušit se má také vydávání voličských průkazů. „Pro občana to znamená, že si například bude moci požádat o voličský průkaz u kteréhokoli obecního úřadu a žádost půjde podat i přes internet,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zavedení všech změn je podle ministerstva podmíněno elektronizací celého systému, a zejména zavedením jednotného seznamu voličů. Počítá se i s pilotním pokusem sčítat hlasy strojově.