Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Do týdne má být nástupce, zvažuje se Drahoš nebo Plevný

Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Redlem

Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Redlem Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Redlem
Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Redlem
Ministr školství Petr Gazdík rezignuje. Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Redlem
4
Fotogalerie

Ministr školství za STAN Petr Gazdík podá demisi. Nechce podle svých slov vrhat stín na hnutí ani vládu. O Gazdíkovi se mluví ve spojitosti s kauzou kolem pražského náměstka Petra Hlubučka (STAN), který byl zatčen za podezření z korupce. Gazdík je kritizován za styky s dalším obviněným, podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Na ministerský post rezignuje k 30. červnu, poslanecký mandát si ponechá.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ uvedl Gazdík na Twitteru. Jde o první změnu ve vládě Petra Fialy (ODS) od jejího prosincového jmenování. O důsledcích kauzy a nástupci ve funkci budou podle Fialy jednat lídři koaličních stran.

Šéf STAN Vít Rakušan uvedl v České televizi uvedl, že se jménem nástupce by mělo hnutí přijít do týdne. Jmenoval například senátora a bývalého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše nebo dalšího akademika a senátora Miroslava Plevného.

V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. 

„Nechci ale strkat hlavu do písku. Pokud někde cítím vinu, pak možná v přílišné otevřenosti k některým lidem. Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čí se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,“ dodal ministr v tiskovém prohlášení. 

Gazdík skončí i ve funkci místopředsedy Starostů a nezávislých. Ze čtveřice loni zvolených řadových místopředsedů tak zbude jen poslankyně Věra Kovářová. Na funkci místopředsedy rezignoval v posledních měsících Jan Farský kvůli cestě do USA a europoslanec Stanislav Polčák kvůli kauze kolem zastupování obcí v kauze Vrbětice. Před týdnem zemřel další z místopředsedů Věslav Michalik. V půlce prázdnin by měl podle Rakušana proběhnout mimořádný volební sněm, sám chce svůj post obhájit.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala Gazdíkovu demisi ocenil. „Beru na vědomí rozhodnutí Petra Gazdíka rezignovat na funkci ministra. Děkuji mu za jeho dosavadní práci. Oceňuji jeho krok a beru ho jako výraz změny politické kultury, kterou chce tato vládní koalice uplatňovat,“ uvedl na premiér. „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ dodal. Předsednictví by výměna ministra neměla podle něj ohrozit.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš apeloval na rychlé obsazení postu ministra školství už kvůli předsednictví Radě EU, které Česko přebírá začátkem července. Gazdíkova rezignace je podle něj na místě, čilou komunikaci s Redlem považuje za nepřijatelnou. 

„Je dobře, že Petr Gazdík ze svých vazeb na Michala Redla vyvodil odpovědnost," uvedla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Voličům jsme slíbili změnu a ta spočívá také v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny. Toho minulá vláda nebyla v mnoha případech schopná,“ dodala.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Opoziční strany požadují rezignaci i šéfa hnutí a misnitra vnitra Víta Rakušana. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,“ uvedl Babiš. Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem“. „Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,“ uvedl. Rakušan rezignaci odmítá, potřebu demise vicepremiéra nevidí ani premiér Fiala.

Prohlášení Petra Gazdíka k rezignaci

Dnes jsem se po zvážení všech okolností rozhodl podat demisi jako ministr školství, mládeže a tělovýchovy, a to k 30. červnu. Rezignuji rovněž na funkci místopředsedy hnutí STAN.

Je to mé rozhodnutí. A to přesto, že se necítím být jakkoliv vinen v probíhající kauze Petra Hlubučka. Nic zlého jsem neprovedl.

Informace, které postupně unikají z vyšetřovacího spisu do médií, však stavějí vládu a STAN do nepříznivého světla, čemuž chci zabránit. Rovněž tak nechci rozkolísat stabilitu koalice před nadcházejícím předsednictvím EU.

Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině a znovu opakuji, že mé politické kroky ani rozhodování hnutí STAN nikdy neřídily paralelní struktury. Že se mě aktuální kriminální případ netýká, se plně prokáže při projednávání této kauzy u soudu, kde budou všechny její aspekty veřejně projednány.

Nechci ale strkat hlavu do písku. Pokud někde cítím vinu, pak možná v přílišné otevřenosti k některým lidem. Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čí se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys.

Jsem si také vědom toho, že ministr školství a mládeže by měl být nezpochybnitelným vzorem. V tuto chvíli na mě ulpívá stín, a přestože já sám vím, jak se věci ve skutečnosti mají a mám svědomí čisté, v politice je důležité i to, jak věci vypadají.

Odcházím nerad od načaté práce. Přeji vám všem - ředitelům škol, všem učitelům, vychovatelům - hodně sil v tomto pro školství nelehkém období. Jsem ale přesvědčen, že to zvládnete, a to i s přispěním a pomocí mého nástupce.

Děkuji vám všem za skvělou, i když krátkou spolupráci. Těm, kteří mě podpořili a snad i trochu chápou, tímto děkuji.

Petr Gazdík