Monika Babišová se u voleb spletla, podle ministerstva porušila zákon

Partnerka předsedy hnutí ANO Andreje Babiše Monika odevzdala 23. května v Praze svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu poprvé bez obálky (vlevo), předseda volební komise vzal chybu na sebe a dovolil Babišové volit ještě jednou (vpravo). Hlas odevzdaný bez obálky je v takovém případě neplatný.

Partnerka předsedy hnutí ANO Andreje Babiše Monika odevzdala 23. května v Praze svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu poprvé bez obálky (vlevo), předseda volební komise vzal chybu na sebe a dovolil Babišové volit ještě jednou (vpravo). Hlas odevzdaný bez obálky je v takovém případě neplatný. Zdroj: CTK

Partnerka předsedy hnutí ANO Andreje Babiše Monika dnes udělala při volbách do Evropského parlamentu chybu. Odevzdala svůj hlas poprvé bez obálky. Předseda volební komise vzal chybu na sebe a dovolil Babišové volit ještě jednou. Babiš po volbě v základní škole v pražském Chodově prohlásil, že Češi by měli v Evropském parlamentu (EP) vystupovat jednotně bez ohledu na to, za jakou stranu budou zvoleni.

Babišova partnerka Monika šla k volební urně dvakrát. Napoprvé totiž hodila samotný volební lístek a nevložila jej do obálky, která je k tomu určena. Hlas je v takovém případě neplatný. Předseda volební komise pak Babišové řekl, že to je jeho chyba a že smí volit ještě jednou.

Poté se Babišová znovu odebrala za plentu, kde jí s úpravou lístku pomáhal i Babiš. Zákon přitom uvádí: „V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, a to ani člen okrskové volební komise.“

Ministerstvo: Komise měla zasáhnout

Podle ministerstva vnitra byl způsob, jakým volila Babišova partnerka Monika, zřejmě porušením zákona. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky měla okrsková volební komise zasáhnout. Státní volební komise se bude případem na pondělním zasedání zabývat jen tehdy, pokud jí kvůli tomuto pochybení bude adresována stížnost, řekl. Okrskové volební komisi podle něj postih nehrozí.

Komise měla Babišovou také předem upozornit, že hlasovací lístek vhazuje do urny bez hlasovací obálky, uvedl Řepka. Pokud tomu ale nezabránila, „je na celé okrskové volební komisi, aby případným hlasováním rozhodla, jak v daném případě postupovat“, dodal mluvčí.

Babiš po volbě uvedl, že všichni čeští zástupci v EP by měli hájit zájmy České republiky. „Těch 21 poslaneckých míst má relativně malý vliv, ale jde o to, aby nás bylo slyšet,“ řekl Babiš. ANO podle něj nepodporuje větší integraci, není ani příznivcem společné evropské měny.

Babiše uspokojí vítězství

Hnutí ANO, jehož kandidátku vede bývalý eurokomisař a lobbista Pavel Telička, je považováno za favorita voleb. Babiš řekl, že by byl spokojen, pokud by hnutí volby vyhrálo. Připraven je ale i na horší výsledek. V Evropském parlamentu zatím ANO své zástupce nemá, před pěti lety totiž neexistovalo.

Babiš si nemyslí, že bude mít výsledek voleb vliv na domácí politickou scénu. Už dříve ale řekl, že by se od výsledku mohlo odvíjet to, kdo bude za ČR kandidátem na eurokomisaře. ANO prosazuje Teličku. Babiš dnes řekl, že je ochoten diskutovat i o jiném kandidátovi, pokud by byl lepší než Telička.

Na dotaz, zda by to mohla být možná kandidátka lidovců a dosluhující europoslankyně Zuzana Roithová, řekl: „Ona je asi moc slušná. Je potřeba nějaké lokty, abychom se prosadili, ale není to špatný kandidát.“ Babiš by byl pro to, aby se na výběru konečného kandidáta podílela veřejnost.

Češi si dnes začali volit své europoslance. Volební místnosti se uzavřou ve 22:00. V sobotu budou otevřené od 08:00 do 14:00. Z unijní osmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek.

Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se dokončí česká část eurovoleb a hlasovat se bude také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli.