Müllerová: Sociální služby dostanou půl miliardy, zrušení sKaret asi projde

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Ministerstvo práce pošle sociálním službám dalších 500 milionů korun. Sumu našlo ve svém rozpočtu, na jejím uvolnění se dohodlo s ministerstvem financí. Poskytovatelé by peníze měli dostat v červenci. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Provozovatelé si stěžovali na nedostatek financí. Varovali, že budou muset služby pro postižené, seniory a další potřebné omezit či uzavřít.

„Byla to složitá cesta. Byli jsme úspěšní. V nejbližší době budeme moci rozdělit poskytovatelům další půl miliardy korun,“ oznámila ministryně. Podle ní provozovatelé žádali o miliardu korun. Nyní je prý prostor pro „další donátory“, financování má být vícezdrojové, podotkla Müllerová.

Ministerstvo práce rozdělilo letos na služby pro seniory, postižené a další potřebné 6,05 miliardy korun. Je to o 360 milionů méně než loni. Důvodem byly úspory. Müllerová už před časem oznámila, že její resort pošle sociálním službám dalších sto milionů z rezerv, teď tedy ještě přidává půl miliardy. Suma pochází z provozních prostředků či nespotřebovaných peněz z loňska, řekla ministryně. Rozdělení částky by měly doporučit kraje.

„Jsme si vědomi toho, že samozřejmě neuspokojíme úplně stoprocentně všechny požadavky, ale i ze zkušenostní z minulých let víme, že tímto dofinancováním zabezpečíme přežití,“ řekl ředitel ministerského odboru sociálních služeb Petr Hanuš.

Kdo bude o dotacích rozhodovat v budoucnosti, není stále rozhodnuto

Od příštího roku už neměl o dotacích rozhodovat resort, ale kraje. Ministryně navrhuje odklad této změny o rok. Podle ní na ni nejsou připraveny ani kraje, ani poskytovatelé. Před nedávnem se na odsunutí dohodl i premiér s vedením asociace poskytovatelů. Novelu by měla vláda projednávat ve středu.

Ministerstvo chystá jiný způsob přidělování dotací už na příští rok. Müllerová ho označila za „vyrovnávací model“. Resort ho chce nejprve otestovat. Pokud se osvědčí, mohly by ho převzít kraje, míní ministryně. Podrobnosti ale nepřiblížila.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, v roce 2009 pak 7,4 miliardy, o rok později 6,8 miliardy a předloni 6,2 miliardy korun. Ministerstvo poukazuje na to, že na financování se podílejí obce i kraje. Služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Loni na ně stát vydal 18,39 miliardy. Letos se počítá s 20,49 miliardy. Podle zjištění výzkumného ústavu práce si dvě třetiny příjemců ale za dávku žádnou službu nepořizují.

Müllerová: Senátní návrh na zrušení sKaret zřejmě projde

Müllerová také očekává, že Sněmovna přijme opoziční senátní novelu na zrušení sociálních karet. Její úřad připravil podklady pro poslance a chystá i opatření na přechodnou dobu po ukončení projektu.

„Nálada v Poslanecké sněmovně je taková, že by měla být podpora toho senátního návrhu. Takže očekávám, že to dopadne takto (přijetím),“ uvedla ministryně. Dodala, že její úřad zrušení projektu nenavrhoval, pouze připravuje podklady pro poslance a spolupracuje s nimi na případných návrzích změn senátní novely.

Připravit stopnutí systému doporučil Müllerové kabinet. Dvakrát mu sice předložila návrhy změn pravidel používání sKaret, ale neuspěla. Jedná o tom i s Českou spořitelnou, která projekt provozuje.

Dolní komora pustila novelu opozičních senátorů o zrušení sKaret do dalšího projednávání. Sněmovní sociální výbor se jí bude zabývat tento týden. „My jsme akceptovali výsledek jednání Sněmovny… My jsme s některými poslanci spolupracovali velmi intenzivně na tom přechodném období, na úskalích, na která upozorňuje náš expertní tým,“ uvedla ministryně. Podle ní tým expertů resortu a spořitelny „vyhledával bílá místa“, která by mohla po ukočení projektu situaci komplikovat. Müllerová dodala, že návrhy směřují k tomu, aby v přechodném období bylo problémů co nejméně a aby lidé dostávali dávky včas.

sKartasKarta | profimedia.cz

Sociální karty od počátku kritizuje rada postižených. Výhrady měl ombudsman i ochránci soukromí. Po ukončení systému volá opozice. Kloní se k němu i vládní ODS a LIDEM, TOP 09 je proti. Podle poslankyně a expertky ODS na sociální problematiku Lenky Kohoutové by po úpravách senátní novelu byli občanští demokraté „schopni podpořit“.

Česká spořitelna má na provozování systému smlouvu do roku 2024. Ministryně se ukončení projektu bránila, obávala se případných sankcí za vypovězení kontraktu. Zatím není jasné, zda a jaké by banka mohla žádat kompenzace.

Sociální kartu dostalo do konce dubna kolem 275 tisíc lidí. Automaticky k ní získali i spořitelní konto, přes které k nim dávky putují. S sKartou mají vybírat peníze od státu z bankomatu či platit v obchodě. Ministerstvo vydávání karet pak pozastavilo.