Na rakovinu s diamanty

V boji s rakovinou mají vědcům pomoci drobné kousky diamantu označované jako nanodiamantové částice. Za průlomovou technologii, která dokáže monitorovat procesy v rakovinných buňkách, stojí vědci z České republiky, Belgie, Německa, Spojených států a Austrálie.

Vlastnosti diamantu v oblasti diagnostiky procesů v živých buňkách se zkoumaly v rámci tříletého výzkumného projektu Dinamo. Ukázalo se, že nanodiamantové částice mohou díky svým rozměrům jednoduše proniknout přes buněčné membrány a jejich biokompatibilita jim umožňuje zůstat v buňce delší dobu bez negativního vlivu. Navíc je možné diamanty upravit tak, aby disponovaly jedinečnými optickými, elektrickými a povrchovými vlastnostmi.

„Luminiscenční a magnetické vlastnosti se mění v závislosti na interakci nanodiamantových částic a buněčného prostředí. Díky tomu můžeme získat informace o procesech v jednotlivých buňkách,“ přibližuje hlavní koordinátor projektu Dinamo Miloš Nesládek z belgického Institutu pro výzkum materiálů.

Do projektu jsou v Česku zapojeny tři instituce. Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR se ve spolupráci s Ústavem jaderné fyziky v Řeži stará o přípravu nanodiamantu a jeho chemickou funkcionalizaci. Firma Generi Biotech se zabývá aktivací povrchu diamantu a výslednými aplikacemi.

Interakce nanodiamantových částic s rakovinnými buňkami se zkoumala v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd. Projekt Dinamo navíc úzce navazuje na český projekt Biokom řešený v rámci podpory programu Akademie věd Nanotechnologie pro společnost.

„Díky projektu Dinamo a investici z fondů Evropské unie se naše firma mohla podílet na výzkumu průlomových technologií v oblasti molekulárních diagnostik. Získali jsme nejen nové vědomosti a zkušenosti s novými materiály, ale i přímý přístup k výzkumným organizacím, které jsou lídry ve svém oboru. Vše dohromady nám přináší konkurenční výhodu a příležitost k dalšímu rozvoji firmy,“ představuje výhody výzkumu pro malé a střední firmy Martin Bunček z oddělení výzkumu a vývoje Generi Biotech.