Setkávání i sportování maximálně ve dvou. Vláda omezila shromažďování

beach volejbal, ilustrační foto

beach volejbal, ilustrační foto Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

beach volejbal, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Vláda podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) potvrdila sobotní mimořádné opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Důvodem jsou podle něj obavy epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend vývoje epidemie. Po dvojicích je možné navštěvovat i venkovní sportoviště. Sportovat na nich může až šest dvoučlenných skupin, musí být ale nejméně 10 metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru., uvedl Arenberger. Při sportu nejsou potřeba roušky a nebude nutné ani testování pro přístup na sportoviště.

Vláda musí každé opatření vydané podle nového pandemického zákona potvrdit do 48 hodin od jeho vyhlášení ministerstvem. Média dnes přinesla vyjádření některých právníků, podle nichž je opatření zakazující setkávání ve více než dvou lidech za neústavní a nelze je vyhlásit podle pandemického zákona, podle ministra však z konzultací s právníky vyplynulo, že je opatření v pořádku.

„Omezení shromažďování jsme také konzultovali s řadou právníků. (...) Různí právníci jednají na různých úrovních od naprosto jednoznačného přijímání, přes určité pochybnosti. Kromě jednoho právníka jsem se nesetkal s jednoznačným odmítnutím všeho. Z našeho pohledu si myslíme, že je to naprosto v pořádku,“ řekl šéf zdravotnictví.

Jednou z možných výtek, které právníci k mimořádnému opatření mají, je podle ministra například to, že umožňuje omezit jen organizované akce. Podle Arenbergera ale v něm není jasně definováno, co je „akce“.

Podle ministra současná epidemická situace ještě není dobrá. Návrat dětí byl priorita, proto je potřeba zajistit, aby mohly děti ve škole také delší dobu zůstat a školy se nemusely zase zavírat. „Optimum je zhruba 100 nakažených na 100.000 obyvatel a my jsme zhruba na šestinásobku,“ uvedl ministr.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí. O tom, jak budou velké rozestupy, ale nebyla řeč.

„Těch deset metrů jsou epidemiologické podmínky, které zaručí, že se hráči nenakazí,“ uvedl ministr. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička tento kompromis přivítal. „Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje,“ uvedl.

I s nevítanou podmínkou kompromis přivítal. „Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje,“ řekl. Další jednání by se mělo uskutečnit koncem týdne. „Naším cílem je, aby v případě příznivých epidemiologických podmínek došlo brzy k dalšímu rozvolnění na venkovních sportovištích a otevření vnitřních, protože je tu mnoho sportů, které venku provozovat nelze,“ řekl Hnilička. Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena. Nesmějí hrát ani dva tenisté v hale, i když pro jinou aktivitu by se ve vnitřních prostorách sejít mohli.

V praxi je pro dodržování desetimetrového rozestupu potřeba například obdélník o rozměrech deset krát dvacet metrů. To je o něco málo více než volejbalové hřiště. Mohly by se tak rozmístit dvojice po jeho obvodu půl metru za čarami. Při společných trénincích by se k sobě neměli účastníci přiblížit ani na okamžik. „Budou vytvořeny dvojice a trenér bude muset zorganizovat, aby se jednotlivci nesetkávali ve větší skupině než dvou. Je to složitější, ale musíme si uvědomit, že je to kompromis. Dospěli jsme k tomu s odřenýma ušima. Není to o nějakém zápasu, ale o pohybu. Mělo by to být jako kruhový trénink na stanovištích,“ řekl Arenberger. I společné vysvětlování je podle něj rizikové.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být ode dneška povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které dnes potvrdila vláda.

Limit dvanácti lidí bez ohledu na velikost sportoviště byl stanoven, protože byla potřeba nějaká hranice. „Nechtěli jsme to přehnat. Na Strahově by po deseti metrech mohla být spartakiáda a to jsme nechtěli,“ poznamenal ministr.