Na stát letos budeme vydělávat déle než loni

Daně, koruny

Daně, koruny Zdroj: profimedia.cz

Takzvaný den daňové svobody, tedy pomyslný moment, od kterého daňoví poplatníci přestanou pracovat na stát a příjmy jim půjdou do vlastní peněženky, bude letos 19. června. To je o čtyři dny později než loni. Podle společnosti Patria Finance, která datum propočetla, je za letošním prodloužením práce na stát hlavně vyšší DPH.

„Podle námi používané metodiky, která k výpočtu dne daňové svobody používá poměr celkové daňové zátěže a čistého národního důchodu, vychází v letošním roce datum dne daňové svobody o čtyři dny později než loni. Důvodem je především zvýšení dolní sazby DPH, které zvýšilo daňovou kvótu z 34,7 na 35,1 procenta HDP,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Den daňové svobody podle Patria Finance od 1995 do 2012:

Den daňové svobody podle Patria Finance od 1995 do 2012Den daňové svobody podle Patria Finance od 1995 do 2012Zdroj: Patria Finance

Den daňové svobody vypočítává rovněž každoročně i Liberální institut. Loni získali lidé podle jeho výpočtů daňovou svobodu 15. června. Institut vypočítává den daňové svobody z dat OECD, přesněji z jejich odhadu podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.