Na Václavském náměstí se zapálil člověk, kolemjdoucí ho uhasili

Zdroj: E15

Místo, kde se zapálil čtyřiapadesátiletý muž
Policisté na Václavském náměstí v Praze
Na Václavském náměstí záchranáři zasahovali u popáleného muže.
4
Fotogalerie

V Praze na Václavském náměstí před sochou svatého Václava se kolem patnácté hodiny polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž české národnosti. Kolemjdoucí ho uhasili, uvedla na twitteru policie. Očití svědci na místě řekli, že viděli hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej. Muž je ve velmi vážném stavu, řekla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová. Podle prvotních informací nemělo jeho jednání politický motiv, nešlo ani o společenský protest, řekla novinářům mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

„Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady),“ uvedla na twitteru mluvčí záchranářů Jana Poštová. Podle mluvčí nemocnice o muže pečuje tým lékařů na klinice popáleninové medicíny. Po dvou hodinách na operačním sále byl převezen na jednotku intenzivní péče. „Je ve velmi vážném stavu,“ řekla Roubalová.

Server Aktuálně.cz s odkazem na místostarostu Prahy 1 Petra Hejmu napsal, že muž před činem svému bratrovi oznámil, že chce odejít jako student Jan Palach, který se na Václavském náměstí upálil před 50 lety. Bratr se proto ozval policii, která se muže snažila najít s využitím signálu jeho mobilního telefonu a zastavit. „Ale lokalizace nikdy není úplně přesná. Lze určit, že ten člověk se pohybuje v okruhu zhruba tří set metrů. Policisté tedy muže hledali, byli hodně blízko a dobíhali tam,“ cituje server Hejmu, který má informace k případu jako místostarosta pro bezpečnost. O politický protest na rozdíl od Palacha podle Hejmy zřejmě nešlo.

U sochy svatého Václava byly po činu podle zpravodaje ČTK stopy po hasicím prášku, ležely tam také ohořelé oděvy a kanystr s nějakou tekutinou. Policie místo obehnala páskou, na místo přijely desítky policistů a nikoho tam nepouštěli. Pro vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a očitá svědectví zejména lidí, kteří se snažili muže uhasit a poskytnout mu první pomoc, napsala Zoulová na policejním webu. „Pokud se tito svědci dosud policistům nepřihlásili, nechť tak učiní v nejbližší době prostřednictvím tísňové linky 158,“ doplnila.

Podívejte se, co se na Václavském náměstí dělo bezprostředně po incidentu:

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky s policií spolupracuje hasičský vyšetřovatel. Hasičská speciální chemická jednotka odebrala na Václavském náměstí vzorky, aby zjistila, o jakou hořlavinu šlo. Výsledky zkoumání a vyšetřování hasiči předají policii, doplnil Kavka.

Zaměstnankyně nedaleké kavárny Starbucks viděly, jak se hořícího člověka snaží lidé hasit s použitím oblečení, pak si do kavárny přiběhli pro hasicí přístroj. Další očitý svědek řekl novinářům, že dotyčného muže viděl ještě předtím, než se zapálil. Podle svědka stál před sochou svatého Václava s cedulí s nápisy a něco říkal.

Žena, která se podle svých slov s dalšími čtyřmi lidmi podílela na hašení, novinářům řekla, že muž byl určitě Čech a vypadal jako bezdomovec. Podle zápachu se polil benzinem, shořely mu vlasy. Proč to udělal, žena nevěděla.

Palach se na Václavském náměstí 16. ledna 1969 zapálil, aby vyburcoval spoluobčany z letargie po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Utrpěl popáleniny na 85 procentech těla. O tři dny později zemřel v nemocnici. Palachův čin chtěl před šesti lety připomenout sedmatřicetiletý muž, který se pokusil upálit před Národním muzeem.

Doprava z Václavského náměstí byla kvůli vyšetřování odkloněna do Krakovské ulice.