Nejvyšší hodinové mzdy mají bankéři a pojišťováci, berou přes 300 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Za hodinu práce berou v Česku nejvíce lidé pracující v pojišťovnách a bankách. Ve druhém čtvrtletí letošního roku jejich hodinová mzda činila 303,20 koruny. Takový výdělek dostanou zaměstnanci v pohostinství a ubytování za tři a půl hodiny práce a průměrný Čech za skoro dvě hodiny práce.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který letos začal vedle běžných měsíčních průměrů zveřejňovat i hodinové mzdy. Češi si za hodinu práce v průměru vydělali 168,60 koruny. Ze statistik za posledních pět let vyplývá, že hodinová mzda je zpravidla v prvním a druhém čtvrtletí nejnižší, naopak nejvyšší ve třetím čtvrtletí.

Nejvyšší hodinové výdělky mají vedle zaměstnanců bank a pojišťoven informatici. Ti ve druhém čtvrtletí za hodinu vydělali 286,30 koruny, ale ve třetím a čtvrtém loni se jejich hodinová mzda přehoupla přes 300 korun a překonala tehdy výdělky bankéřů a pojišťovacích makléřů.

V západní Evropě je způsob vyjadřování výše výdělků za hodinu práce obvyklý, v Česku to zatím není zvykem. Hodinová mzda se zjišťuje z celkové hrubé mzdy za čtvrtletí vydělené počtem skutečně odpracovaných hodin. Ten se mění podle ročních období a ovlivňují ho například i dovolené, které sice nejsou odpracovanou dobou, ale zaměstnanec za ně často dostane více. Rozdíly v hodinových mzdách za čtvrtletí jsou pak různé v různých odvětvích, což vypovídá i o způsobu práce.

Minimální mzda v ČR letos činí 55 korun na hodinu, od ledna příštího roku se zvedne na 58,70 koruny

Například ve školství odpracuje běžně zaměstnanec 35 hodin týdně, ale ve třetím čtvrtletí v době letních prázdnin je to okolo 20 hodin týdně. Ve třetím čtvrtletí jsou tak ve školství hodinové mzdy nejvyšší. Naopak v zemědělství se odpracuje mnohem více hodin v teplých ročních obdobích, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí. Spolu s rozdělením odměn pak hodinová mzda zemědělců vychází nejvyšší ve čtvrtém čtvrtletí.

Obdobné je to ve zpracovatelském průmyslu. Zde se sice pracuje nejvíce na začátku roku a dovolenou si vybírají zaměstnanci obvykle v létě, určující vliv na výši hodinové mzdy však má výplata prémií na konci roku. To platí třeba i ve stavebnictví, kde se výrazně nejvíce hodin odpracuje na jaře, ale nejvyšší hodinové mzdy připadají vždy na konec roku.

V obchodě jsou hodinové mzdy vysoké v celém druhém pololetí. „Jde o zvláštní kombinaci faktorů. Zdaleka nejvyšší tržby bývají na konci roku kvůli předvánočním nákupům, to je však vyváženo přijímáním brigádníků, takže se peníze rozdělují více lidem. Ve třetím čtvrtletí je objem mezd nižší, ale odpracuje se výrazně méně hodin kvůli prázdninám,“ uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Minimální mzda v ČR letos činí 55 korun na hodinu, od ledna příštího roku se zvedne na 58,70 koruny. Minimální mzdu pobírají 2,3 procenta zaměstnanců v Česku.