Dostavba jaderných bloků bude prioritou, říká adeptka na ministryni průmyslu Nováková

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
7
Fotogalerie

Podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková (63), která má v chystané koaliční vládě s ČSSD vystřídat ve funkci ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO), považuje za své priority omezení byrokracie pro podnikatele, rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků či posílení oblasti služeb a obchodu. Na ministerstvu chce vytvořit sekci pro služby a maloobchod.

Nováková působí od roku 2014 jako šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu, který zastupuje hlavně zahraniční obchodní řetězce. Současný ministr průmyslu a obchodu Hüner přišel na ministerstvo z firmy Siemens a celou svou profesní kariéru se pohyboval v oblasti energetiky a průmyslu.

"Chci pracovat na tom, aby se některé věci zlepšily, což se týká především obrovského množství byrokracie, která padá na podnikatele, a stále přicházející nové a nové legislativy. Nebudu zastírat, že mám zájem na MPO posílit oblast obchodu a služeb," řekla Nováková. Sektoru maloobchodu se dosud věnovalo spíše ministerstvo zemědělství.

Nováková se chce zaměřit i na digitalizaci a robotizaci i na rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků v Dukovanech či v Temelíně. "Vnímám jako klíčové téma energetiky, kde je třeba důsledně realizovat přijatou Strategii energetické politiky ČR. Dále se budu pečlivě věnovat oblasti tzv. Průmyslu 4.0 a s tím spojených trendů," dodala Nováková.

Nováková podniká v oblasti vývoje softwaru a poskytování informačně technologických a poradenských služeb pro obchod, logistiku a distribuci - je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&SLUNO. Má i podíl ve společnosti Language Planet, která provozuje mezinárodní mateřskou školu Villa Luna. Od loňska je i viceprezidentkou Hospodářské komory ČR.

Hüner novinářům řekl, že Babišovo rozhodnutí respektuje. "V 7:30 jsem se dozvěděl, že se mnou nepočítá v novém vládním týmu. Vždy jsem respektoval každého vedoucího, který má právo vybrat si své lidi do svého týmu," uvedl. Předpokládá, že zamíří zpět do firmy Siemens. "Logicky budu směřovat tam, kde mám přerušený pracovní poměr," řekl.

Babiš řekl, že Hünerovi nabídl spolupráci v oblasti energetiky. "Ta nabídka padla, že bych mohl působit jako poradce pro obor energetiky. Nejprve musím právně vyhodnotit, jestli je to slučitelné s mým působením v Siemensu," konstatoval Hüner.