Nové firmy loni přibývaly nejrychleji za tři roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Tempo přibývání počtu firem v minulém roce po letech zrychlilo na 4,9 procenta. Nejvíce se na počtu nově založených podílely společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti, naopak ubylo nových družstev. Celkem vzniklo 25 500 obchodních společností, 5700 jich zaniklo. Vyplývá to z analýzy dat portálu informaceofirmach.cz, který obsahuje údaje o podnikatelských subjektech z Česka a Slovenska.

„Z celkového počtu společností, které v roce 2014 zanikly, byla každá desátá mladší pěti let, každá druhá pak vznikla před rokem 1998,“ uvedla analytička CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. Zbankrotované obchodní společnosti se na počtu zaniklých společností v roce 2014 podílely 23 procenty.

Ve srovnání s rokem 2013 se loni zvýšil počet nově založených společností o osm procent, zatímco počet zaniklých byl nižší o čtyři procenta. V roce 2014 připadlo na deset zaniklých obchodních společností 45 nově založených. O rok dříve to bylo 40 společností.

Nejdynamičtěji se v roce 2014 vyvíjely společnosti s ručením omezeným. Na jednu zaniklou připadlo 5,2 nové společnosti. U akciových společností to bylo mnohem méně, konkrétně 1,4 společnosti na jednu zaniklou.

Tempo přibývání nových firem v ČeskuTempo přibývání nových firem v ČeskuTempo přibývání nových firem v Česku | CRIF

Nejvyšší počet založených společností na jednu zaniklou mělo v roce 2014 odvětví profesních, vědeckých a technických činností (10,1). S odstupem za ním se umístilo odvětví ubytování a stravování s 6,2 nové společnosti na jednu zaniklou. Nejhůře dopadlo odvětví nakládání s nemovitostmi a doprava, ve kterých vzniklo jen třikrát více společností, než kolik jich zaniklo.

Nejvyšší počet nových společností připadající na jednu zaniklou vykázala Praha. Bylo zde založeno přes sedmkrát více tolik společností, než kolik jich zaniklo. Druhá příčka patří Olomouckému kraji, ve kterém vzniklo pětkrát více společností, než kolik jich zaniklo. Zdaleka nejnižší dynamiku počtu obchodních společností vykázal Jihočeský kraj (1,6 nových na jednu zaniklou).