David Rusňák:Z moravského podnikatele majitelem investiční skupiny

David Rusňák

David Rusňák Zdroj: DRFG

David Rušňák
David Rušňák
Ministr financí Andrej Babiš a Alena Schillerová.
Andrej Babiš.
5
Fotogalerie

Osobnost osmatřicetiletého Davida Rusňáka se v posledních letech těší čím dál tím větší pozornosti. Může za to raketový růst jeho společnosti DRFG, účast na brněnském společenském životě nebo propojení s hnutím ANO. A v posledních hodinách také obvinění v kauze úniku informací z policejních spisů, kvůli kterému ho chce hnutí vyloučit.


Podnikateli i tak zůstanou silné vazby na politiku hnutí ANO. Je manželem brněnské radní za tuto stranu Petry Rusňákové, její matkou je pak náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Tu navrhl předseda hnutí Andrej Babiš jako svou nástupkyni na pozici ministryně, její jmenování však odmítl premiér Bohuslav Sobotka. Především kvůli tomu, že se jedná o osobu z blízkého okolí Andreje Babiše.

Samotný Rusňák je zároveň největším sponzorem brněnské buňky hnutí ANO, před volbami mu věnoval 1,5 milionu korun. Podle svých slov je však pouze řadovým členem bez jakéhokoliv významnějšího vlivu.

To však popírají informace portálu Neovlivní.cz. Podle jeho informací byl Rusňák jednou z klíčových osob v brněnské buňce hnutí, na kterou je navázána část tamní členské základny. Měl být také středem vnitrostranického sporu, který vrcholil až hrozbou zrušení buňky ANO v Brně, jméno Rusňáka však v dokumentech nikdy přímo nepadlo. Zároveň však v rozhovoru pro týdeník Euro přiznal, že jeden ze zakladatelů hnutí ANO v Brně Petr Kuběna je jeho blízkým známým.

Vazeb na špičky ANO má však Rusňák víc. Jeho žena zasedá společně se synem Jaroslava Faltýnka Jiřím v dozorčí radě Teplárny Brno. David Rusňák zase podporuje cestovatele Jiřího Kolbabu, který působí na Rádiu Impuls. To patří do holdingu Agrofert, který ještě nedávno vlastnil Andrej Babiš.

Turbulentní podnikání

Rusňákův byznys se do miliardových rozměrů dostalo během posledních několika let. Podnikatel po absolvování střední školy pracoval v dopravě, po krachu společnosti se začal v Brně živit jako číšník. „V restauracích jsem získal rozhled a poznání nějakých věcí,“ uvedl Rusňák loni v rozhovoru pro Euro. V něm se také přiznal, že se nikdy nedokázal věnovat pouze jednomu oboru.

Své vlastní podnikání spustil začátkem nového tisíciletí, postupně začal působit v autodopravě, ve stavebnictví, vývoji informačních technologií, zabýval se také poradenstvím v problematice evropských dotačních řízení.

V roce 2011 své podnikání sloučil, čímž vznikla skupina DRFG. Díky penězům z vydávání vlastních dluhopisů, které dále prodává i drobným investorům, se skupina stala významným hráčem na poli nemovitostí, založila však také vlastní síť lékáren Na zdraví a investovala do teplárny na biomasu. Začátkem loňského roku rovněž začal Rusňák skupovat moravské poskytovatele internetu, letos skupina vstoupila se svým magazínem Peak i do oblasti médií.

Ve svém domovském Brně se však proslavil především jako mecenáš místního hokejového týmu Kometa. Tomu Rusňák dokonce slíbil na městských pozemcích postavit novou hokejovou halu, za výstavbu arény se po zisku extraligového titulu postavil také předseda ANO Andrej Babiš.

Podnikání Davida Rusňáka však projevuje značné trhliny. Jak loni uvedl ekonomický portál Cribis.cz, skupina se potýká s velmi nízkou likviditou. Ta dosahuje hodnoty 0,69, což znamená, že může mít společnost problémy krýt své krátkodobé závazky. „Zadlužení kolem 80 procent je už docela vysoké. Dlouhá doba obratu závazků a pohledávek ukazuje, že skupině jsou pohledávky uhrazeny po nějakých třech letech a sama závazky platí až po čtyřech letech. To je pekelně dlouho,“ uvedl pro magazín Faktor S ekonom Petr Valouch.