ODS chce rozpustit Sněmovnu až na začátku září

Špičky ODS

Špičky ODS

Občanská demokratická strana navrhne přerušení schůze o rozpuštění Sněmovny až do 3. září. Chce počkat na to, až Senát schválí zákony, které nyní Sněmovna projednala. Podle předsedy Martina Kuby přitom strana nehodlá odsunout možný termín předčasných voleb, které by se i tak mohly konat 25. a 26. října.

ČSSD ani TOP 09 návrh občanských demokratů nepodpoří, jejich zástupci prohlásili, že trvají na úterním hlasování. Obě strany mají ve Sněmovně dohromady 96 hlasů, pro rozpuštění je potřeba 120. Přidat by se k nim však mělo všech 26 poslanců KSČM.

„Poslanecký klub ODS je připraven podpořit rozpuštění Sněmovny poté, kdy Senát schválí zákony, které jsou momentálně v legislativním procesu, případně poté, co se Sněmovna vypořádá s jeho připomínkami,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda.

Podle něj je třeba počkat i na stanovisko prezidenta k těmto normám. ODS dnes zároveň vyzvala Senát, aby co nejrychleji zákony, které čekají na posvěcení horní komory, projednal.

ODS požaduje, aby byly schváleny především doprovodné zákony k občanskému zákoníku, zákon o obnovitelných zdrojích energie a zákon o sociálních službách.

„Klub sociální demokracie chce hlasovat co nejdříve, úterý 20. srpna je pro nás poslední možný termín, žádné další odsunutí podporovat nebudeme,“ řekl poslanec Jan Hamáček.

„Nevidím důvod, proč s tím otálet, je věcí dohody předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedy Senátu a pana prezidenta na tom, aby ty zákony nespadly na stůl. To je technikálie, o které už nemá rozhodovat Sněmovna,“ doplnil předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.