ODS nechá své náměstky v resortech, počká na hlasování o důvěře

Špičky ODS

Špičky ODS

Všech 20 náměstků z ODS zatím zůstává na ministerstvech. Strana počká na to, jestli úřednická vláda Jiřího Rusnoka dostane na začátku srpna důvěru Poslanecké sněmovny. Po jednání s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou a šéfkou sněmovny Miroslavou Němcovou to řekl náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.

Kuba náměstkům sdělil, že i nadále usiluje o to, aby druhý pokus na sestavení vlády získala Miroslava Němcová.

Podle Poláka se jednalo spíše o informační schůzku. „Informovali jsme vedení, jak to vypadá na resortech. Ze strany vedení jsme byli ujištěni, že trvá stojedničková podpora v parlamentu pro obnovu původní koaliční vlády,“ uvedl Polák.

Žádné výzvy k odchodům náměstků nezazněly, podle Poláka nyní strana nebude dělat nějaká zásadní gesta. „Vyčkáme na vyslovení důvěry nebo nedůvěry vládě,“ dodal.

Pokud Rusnok získá důvěru, měli by odejít

Občanští denokraté předpokládají, že Rusnokův kabinet na svou stranu většinu poslanců nezíská. Pokud by ale důvěru dostal, není podle šéfa strany Kuby přijatelné, aby náměstci na úřadech zůstali.

“Shodli jsme se, že náměstci za ODS by se nemohli podílet na vládě, která by získala podporu ve sněmovně hlasy KSČM, a ani na vládě, kterou by prezident dlouhodobě udržoval u moci bez důvěry proti vůli parlamentu,“ prohlásil Kuba.

Někde je na pokyny už pozdě

Další strana bývalé koalice TOP 09 už dříve uvedla, že své náměstky zatím stahovat nebude. V několika případech je na případný stranický pokyn k odchodu z náměstkovského křesla stejně pozdě.

Ministr financí Jan Fischer už například odvolal dva své náměstky, mezi nimi Zdeňka Zajíčka z ODS. Ministr práce František Koníček zase sesadil pět manažerů úřadu, mimo jiné náměstka pro informační technologie Petra Krůčka a ředitele Fondu dalšího vzdělávání Jana Vitulu, oba z TOP 09. Ze zástupců občanských demokratů opustil křeslo náměstka ještě Radomír Daňhel, který působil na ministerstvu spravedlnosti.

Rusnokovu vládu jmenoval prezident Miloš Zeman i přes protesty některých politiků a navzdory tomu, že strany bývalé koalice tvrdily, že mají na své straně většinu poslanců.