ODS se zbavila Hrdličky, Úlehly a Floriána, strana naopak láká Klause

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Občanští demokraté hledají cestu z krize. Vedení ODS vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku a dále poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu. Naopak vábí zpět do svých řad exprezidenta Václava Klause, který se s ODS v minulosti rozešel a vymezoval se i proti bývalému vedení strany.

Tři jmenovaní poslanci ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, a porušili tím dohodu bývalé koalice. Florián na členství už ve čtvrtek sám rezignoval, jeho vyloučení, stejně jako vyloučení Hrdličky, ale i přesto navrhla pražská ODS. Návrh na to, aby stranu opustil Úlehla, vzešel z jeho domovské zlínské organizace.

Vyloučení Tomáše Úlehly z partaje již dopoledne navrhla zlínská ODS. Sám politik stranu opustit nechce. Jak už dříve prohlásil, vyloučení by prý považoval za křivdu a usiloval by o znovupřijetí.

Naopak Florián se vzdal členství v ODS již ve čtvrtek. Předseda pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda přesto přednesl návrh na jeho vyloučení, aby strana dala jasně najevo, že podobné lidi ve svých řadách nechce.

Pražští občanští demokraté také vyzvali ODS z Prahy 13, aby pozastavila členství, nebo vyloučila ze strany Janu Nagyovou, bývalou šéfku kabinetu Petra Nečase, kterou stíhá policie.

Vábení Klause

Předseda ODS Martin Kuba i šéfka sněmovny Miroslava Němcová zároveň oznámili, že by rádi před volbami spolupracovali se zakladatelem ODS Václavem Klausem. Kuba se proto s Klausem sejde. Podle něj by sblížení exprezidenta s ODS bylo prospěšné, otázka ale je, jakou by mělo mít formu. Jeho návrat do vedení strany zřejmě není na pořadu dne.

Představy o nástupu Václava Kluse do vedení partaje se podle Kuby hezky čtou v novinách, ale nejsou příliš reálné. „Je třeba hledat formu spolupráce, ale takto si myslím na ni není připraven ani Václav Klaus, ani ODS,“ dodal Kuba.

S návratem Klause do vedení nepočítá ani Němcová. „Chceme s ním spolupracovat na co nejširší možné bázi, ale nemyslím si, že jeho návrat do vedení je správný,“ poznamenala.

Dlouholetý Klausův tajemník na Hradě Ladislav Jakl prohlásil, že je možné, že by Klaus návrat zvažoval.

„Je pravděpodobné, že by ODS uměl zásadně pomoci. Ale vůbec si nejsem jist, jestli ODS o nějakou záchranu ještě stojí,“ uvedl Jakl, který je členem správní rady Institutu Václava Klause. Exprezident sám se k hlasům v ODS nevyjádřil.

Tomáš Hrdlička: Jen poukazuji na chyby, které ODS berou voliče