ODS z Brna-střed navrhla exministra Fialu na šéfa strany

Mministr školství Petr Fiala

Mministr školství Petr Fiala Zdroj: ctk

Občanští demokraté z Brna-střed navrhují, aby se její nový člen, exministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, stal předsedou strany. Jednohlasně se na tom shodlo všech 156 delegátů sněmu této partajní buňky, která je největší organizací ODS na Moravě. Fiala kandidaturu zvažuje.

„Každé takovéto podpory, které se mi dostává, si velice vážím a zavazuje mě. Nicméně jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Pokud se ODS chce změnit, tak jak jí to dali voliči najevo, jsem ochoten ji vést,“ prohlásil Fiala.

Podle něj je nejdůležitější, aby se nyní ODS zaměřila na obnovu důvěry u svých voličů. Nominaci by přijmul, pokud by cítil, že jeho řízení partaje by vedlo ke sjednocení, zvýšení akceschopnosti a důvěryhodnosti ODS. Nyní o možnosti přijmout nominaci diskutuje s členy strany.

„Až na základě těchto rozhovorů mohu dospět k závěru, zda existují podmínky pro to, aby mělo moje větší angažmá ve vedení smysl,“ dodal.

Úspěšný kandidát

Petr Fiala působil jako nestraník ve vládě Petra Nečase. V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny vedl jihomoravskou ODS a patřil k nejúspěšnějším kandidátům strany, když získal 11 372 preferenčních hlasů.

Fiala, jenž je původním vzděláním politolog, již před volbami nevylučoval, že do ODS vstoupí, protože je mu programově dlouhodobě blízká. Po volbách se opravdu stal členem místní organizace ODS Brno-střed.

Nominaci má udělat až Brno-město

Sněm místního sdružení v pondělí navrhl Fialu na předsedu strany a vyzval oblastní sněm ODS Brno-město, aby jej do funkce předsedy strany nominoval, což místní organizace nemůže.

„Jsem velmi rád, že vyslyšel přání nejen mnoha členů, ale i voličů a sympatizantů ODS, aby aktivně vstoupil a zasáhl do politického dění,“ řekl šéf občanských demokratů z Brna-střed Libor Šťástka. Podle brněnských členů ODS má strana s Fialou šanci posílit pozici pravice v zemi.

Šťástka by byl zároveň rád, kdyby byl Fiala navržen na předsedu občanské demokracie již na lednovém kongresu ODS.