Ministerstvo vnitra nám brání v kontrole rozhodování o občanství, říká ombudsmanka

Anna Šabatová

Anna Šabatová Zdroj: ctk

Anna Šabatová,
Ombudsmanka Anna Šabatová
3
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra podle ombudsmanky Anny Šabatové brání jejímu úřadu v práci, a to tím, že neumožňuje plný přístup k podkladům svých rozhodnutí o žádostech o udělení státního občanství. Ministerstvo se podle ombudmanky odvolává na to, že jde o utajované informace. Veřejná ochránkyně práv o svých výhradách vyrozuměla vládu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. 

Podle Šabatové zákon o veřejném ochránci práv opravňuje ombudsmana provádět šetření postupu úřadů při výkonu státní správy, tedy i ministerstva vnitra, které jako správní orgán rozhoduje o žádostech o udělení státního občanství.

„Ombudsman má proto právo seznámit se se všemi podklady, na základě kterých ministerstvo rozhodovalo. Jen tak může zhodnotit, z jakých relevantních informací ministerstvo vycházelo, jak s podklady pracovalo, kterým informacím z nich přikládalo větší váhu a proč a zda své závěry řádně odůvodnilo,“ uvedla mluvčí.

Ministerstvo vnitra však dlouhodobě odmítá ombudsmance přístup k podkladům svých rozhodnutí o státním občanství. Odvolává se na to, že obsahují utajované informace, které ministerstvu poskytla Policie ČR a zpravodajské služby ČR. „Ombudsman i jeho zástupce jsou přitom podle zákona o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti osobami, které mají přístup k utajovaným informacím ve všech stupních utajení v rozsahu nezbytném pro výkon svých funkcí,“ uvedla mluvčí Šabatové.

Rozhodování o udělování státního občanství je tímto podle mluvčí netransparentní. Pokud ministerstvo zamítne komukoli žádost o udělení státního občanství, jako důvod uvede „bezpečnost státu“ a odvolá se na utajované skutečnosti, není podle mluvčí možné takové rozhodnutí zpochybnit. Odmítnutý žadatel se nemůže obrátit na soud, protože rozhodnutí ministerstva je vyloučeno ze soudního přezkumu, a ani ombudsman, jako nezávislý orgán, nemůže ověřit, zda podklady ministerstva skutečně odůvodňovaly zamítnutí žádosti.

„Ministr vnitra trvale odmítá předložit ombudsmance písemnosti, které potřebuje k výkonu své funkce, ačkoli je k tomu povinen podle zákona o veřejném ochránci práv. Znemožňuje tím ombudsmance řádný výkon funkce,“ uvedla mluvčí. Veřejná ochránkyně práv o tom vyrozumí vládu, žádá ji, aby ministrovi vnitra uložila respektovat zákon a pro účely šetření zpřístupnit ombudsmance požadované informace.