Online evidence tržeb naštvala ODS, chystá se blokovat Sněmovnu

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

ODS udělá vše proti přijetí kontroverzního zákona o elektronické evidenci tržeb, který je jednou z hlavních priorit koaliční vlády. Opoziční strana je připravena zablokovat jednání Sněmovny tak, aby z ní neodešel žádný nový zákon. Chystané normě vytýká, že jde o zbytečný zásah do osobních svobod a návrat k socialismu.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strana je připravena využít všech možností, které jí dává jednací řád Sněmovny. Ústupky vůči vládě v této záležitosti si příliš nedokáže představit. Návrh je podle něj nesmysl, který nikomu neprospěje.

„Pokud přistoupíme k obstrukcím, tak takovým, které jsou účinné. Sám za sebe mohu říct, že budu navrhovat svým kolegům, abychom v případě nutnosti zablokovali Sněmovnu,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Zablokovat Sněmovnu znamená, že jsme připraveni opravdu, že ze Sněmovny neodejde žádný nový zákon,“ doplnil.

Ještě širší blokování

Připomíná to situaci z loňského roku, kdy ODS spolu s TOP 09 pohrozila, že zablokuje schválení služebního zákona. Vláda tehdy začala s opozicí jednat a nakonec se našel kompromis. Ze Stanjurova vyjádření ale vyplývá, že zvažované blokování dolní komory by mohlo být ještě širší. Předseda poslanců ODS je přesvědčen, že minimálně u TOP 09 jeho strana podporu najde.

Místopředseda poslaneckého klubu František Laudát prohlásil, že TOP 09 by nerada paralyzovala choď Sněmovny. Dodal, že o spolupráci s ODS v tomto bodě zatím strana nejednala, ale v zásadních věcech pravicová opozice často postupuje společně.

Ministr financí Andrej Babiš napsal ČTK v sms zprávě, že registrační pokladny jsou pozitivní projekt, v němž je i návrh na snížení DPH u restaurací z 21 na 15 procent. K samotné hrozbě ODS o blokování jednání Sněmovny se nevyjádřil. Podle Babiše je návrh nutný pro narovnání podmínek mezi poctivými a nepoctivými podnikateli.

Obstrukce se bude řešit aktuálně

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák hrozbu zablokování Sněmovny nepovažuje za tak velkou, jak ji ODS na tiskové konferenci prezentovala. Obstrukce bude vláda podle Sklenáka řešit, až situace skutečně nastane.

Vláda si od normy slibuje omezení daňových úniků. Systém má začít fungovat od začátku příštího roku. Babiš ve svém dnešním vyjádření pro deník Právo řekl, že pokud se projekt nestihne spustit k 1. lednu 2016, je možné jej spustit počátkem kteréhokoliv dalšího měsíce.

Polemika: Na stopě daňovým unikům