Zastupitelé zvolili piráta Hřiba novým primátorem Prahy

Nový primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva hlavního města 15. listopadu 2018 v Praze.

Nový primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva hlavního města 15. listopadu 2018 v Praze. Zdroj: ČTK

Praha má nového primátora - stal se jím Zdeněk Hřib.
Nový primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva hlavního města 15. listopadu 2018 v Praze.
Praha má nového primátora - stal se jím Zdeněk Hřib.
Praha má nového primátora - stal se jím Zdeněk Hřib.
Praha má nového primátora - stal se jím Zdeněk Hřib.
13
Fotogalerie

Bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová předala primátorský řetěz Zdeňku Hřibovi. Mezi jeho radními jsou lidé kumulující funkce, což Piráti dříve odmítali.

Nově zvolení zastupitelé se ve čtvrtek sešli poprvé od voleb jednání, kde si zvolili nové vedení Prahy. Primátorem se podle očekávání stal Pirát Zdeněk Hřib, který povede koalici Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. „Slibuji, že budu k funkci přistoupit s pokorou, která je třeba při řešení dlouhodobých problémů Prahy,“ řekl Hřib, který bude mít na starosti také gesci IT.

Na post primátora navrhlo opoziční ANO i lídra Spojených sil Jiřího Pospíšila, který však nominaci nepřijal. „Vážím si toho, že ANO mě chce za primátora. Jenže já nemám na Andreje telefon, takže to by asi neklaplo,“ zareagoval Pospíšil. V opozici skončí i ODS, která volby vyhrála.

Zastupitelstvo si zvolilo i čtyři náměstky a šest radních. Opozice kritizovala fakt, že europoslanec Pospíšil ani šéf Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský nezasednou v radě. Oba lídři argumentovali tím, že v radě jsou z jejich stran větší odborníci.

Kromě toho poukazovali na požadavek Pirátů, aby mezi radními nebyli lidé kumulující funkce. V koaliční radě přitom zasednou Petr Hlubuček (Spojené síly), který je starostou Lysolají, a Hana Třeštíková (Praha sobě), která je místostarostou Prahy 7. „Od všech radních očekávám práci pro Prahu na plný úvazek. Uvítám, pokud se dotčení radní svých dalších funkcí vzdají,“ řekl Hřib. Oba radní to zatím nezamýšlejí.

Prvním náměstkem s gescí územního rozvoje se stal Petr Hlaváček a náměstkem pro životní prostředí je Petr Hlubuček (oba Spojené síly). Za Prahu sobě je náměstkem pro finance Pavel Vyhnánek a pro dopravu Adam Scheinherr.

Mezi šesticí radních je Hana Marvanová pro legislativu a podporu bydlení a Jan Chabr pro majetek (oba Spojené síly), dále Adam Zábranský pro bydlení a Vít Šimral za školství (oba Piráti), a také Hana Třeštíková pro kulturu Milena Johnová pro sociální oblast a zdravotnictví (obě Praha sobě).

Kdo je Zdeněk Hřib (37)

Narození: 21. května 1981, Slavičín

Vzdělání: absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2006), během studií byl na stáži na Tchaj-wanu

Současná funkce: zastupitel hlavního města Prahy (zvolen v říjnu 2018), člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (zvolen sněmovnou, od ledna 2018)

Kariéra: lékařské profesi se nikdy nevěnoval, medicíně ale zůstal blízko jako odborník na informační technologie, mimo jiné krátce pracoval jako vedoucí sekce informatiky ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv; mezi roky 2008 a 2018 působil ve společnosti Aquastoft, kde se podílel na projektu elektronického receptu eRecept; dosud byl také ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví, která se zabývá výzkumem v oblasti efektivity a kvality veřejných služeb

Působení v politice: od roku 2013 je spojen s Piráty, nejprve jako registrovaný příznivec, už před čtyřmi lety se za stranu neúspěšně pokoušel zasednout v pražském zastupitelstvu; od loňského dubna je členem strany, letos se stal lídrem pražské kandidátky pro komunální volby v hlavním městě, kterou dovedl k těsnému vítězství

Během povolebních vyjednávání se objevily výtky, že Hřib nemá praktické zkušenosti s komunální politikou. "Nejsem nepolíbený pražskou komunální politikou, docházel jsem na jednání výborů pro zdravotnictví a bydlení, dával jsem stanoviska k tiskům, podle kterých potom hlasovali naši zastupitelé. Sledoval jsem jednání zastupitelstva on-line," řekl k těmto výtkám Hřib krátce po volbách.

V minulosti Hřib kritizoval způsob, jakým ministerstvo zdravotnictví implementovalo elektronický recept, u jehož zrodu stál. Podle něho jej úřad vnímá především jako možnost šikany lidí, vadí mu především to, že je vydávání elektronického receptu od letošního ledna povinné.

Pochází z rodiny architektů, jeho otec se podílel na projektu rekonstrukce budovy České národní banky.