Plán na záchranu průmyslu EU budí odpor, peníze poputují hlavně do Německa a Francie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová Zdroj: Reuters

Evropská komise předložila tento týden vládám členských států a Evropskému parlamentu návrh, jak by unie měla čelit souběhu vysokých cen energií, amerických protekcionistických opatření a naplňování vlastní Zelené dohody. O podobě pomoci unijní ekonomice budou jednat lídři vlád sedmadvacítky na mimořádném summitu 9. února. Hledání kompromisu nebude jednoduché, návrh se nelíbí části členských států včetně Česka.

Komise v sedmnáctistránkovém textu nazvaném Průmyslový plán Zelené dohody, vytyčuje několik směrů možných budoucích reforem. Hlavní pozornost přitahuje návrh „změkčit“ pravidla pro poskytování státní pomoci podnikům, a to cíleně, ve prospěch projektů vedoucích k dekarbonizaci průmyslu nebo k podpoře obnovitelných zdrojů, a dočasně.

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová se na tiskové konferenci dušovala, že takováto nově povolená veřejná pomoc by se opravdu týkala jen velmi konkrétních výrob nebo aktivit – baterií, solárních panelů, větrníků, tepelných čerpadel, využití a skladování uhlíku a shánění kritických surovin potřebných k výrobě těchto zařízení. Komu by usnadnění státních podpor připadalo podezřelé či nežádoucí, může se utěšit tím, že pro stejné účely budou k dispozici také evropské peníze.

Příslušné předpisy mají být zjednodušeny a sjednoceny. Investiční projekty do obnovitelných zdrojů či klimaticky šetrných výrob mají být schvalovány urychleně a odlehčeně. Má se usnadnit těžba nezbytných surovin a obchodování s nimi. „Klíčové je odstraňování byrokratických překážek,“ uvedla šéfka komise. Jakmile se státy domluví co a jak, navrhne jim příslušné zákony týkající se průmyslu a surovin. Součástí balíčku bude také dlouho slibovaný návrh zásadní změny fungování trhu s elektřinou, který von der Leyenová avizovala už na březen.

Nový evropský fond jako kompenzace za uvolnění limitů pro státní pomoc

Komise předvádí ekvilibristické číslo, tanec mezi vejci. Na jedné straně si nemůže dovolit, aby ona, strážkyně smluv, byla obviňována z fragmentace, ba likvidace jednotného vnitřního trhu tím, že dovolí státům masově podporovat své průmyslové podniky. Znamenalo by to vytvořit nerovné podmínky na trhu, ve prospěch těch nejbohatších, kteří si mohou dovolit nejštědřejší dotace ze státní kasy. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!