Podnikatelé oceňují spojení opozice milionovými dary, získává je i Šlachta

Opoziční bloky, které mají podle průzkumů šanci předstihnout v podzimních volbách dosud vítězné hnutí ANO, startují v těchto dnech svou kampaň. Podnikatelé je za spojení do koalic oceňují milionovými dary. Šéf Pirátů Ivan Bartoš stojí na snímku vpravo.

Opoziční bloky, které mají podle průzkumů šanci předstihnout v podzimních volbách dosud vítězné hnutí ANO, startují v těchto dnech svou kampaň. Podnikatelé je za spojení do koalic oceňují milionovými dary. Šéf Pirátů Ivan Bartoš stojí na snímku vpravo. Zdroj: Facebook - I. Bartoš

Zakladatel energetické firmy Amper Jan Palaščák věnoval po milionu korun Pirátům a Starostům a nezávislým.
Investoři Jan Barta, Dušan Šenkypl a Petr Krajíček z Pale Fire Capital ještě před koncem loňského roku poslali po 2,5 milionech korun Pirátům, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.
Už na konci března věnoval majitel loterijní skupiny Synot Ivo Valenta po milionu Soukromníkům a Trikoloře
Manželé Jiří a Ivana Čížkovi, majitelé společnosti PentaGen, darovali Pirátům 750 tisíc korun.
Odstartovala i kampaň Přísahy Roberta Šlachty.
6
Fotogalerie

Opoziční bloky, které mají podle průzkumů šanci předstihnout v podzimních volbách dosud vítězné hnutí ANO, startují v těchto dnech svou kampaň. Podnikatelé je za spojení do koalic oceňují milionovými dary. Na donátorství skupiny investorů z Pale Fire Capital nyní navázal například zakladatel energetické firmy Amper Jan Palaščák. Ten věnoval po milionu korun Pirátům a Starostům a nezávislým. Zaznamenáníhodné částky ovšem získali i mimoparlamentní Soukromníci nebo hnutí Přísaha.

Palaščák v posledních letech sponzoroval hlavně Piráty; šlo přitom o statisícové částky ročně. Na konci dubna od něj získala koalice Pirátů a STAN dohromady dva miliony korun. „Ocenil jsem je za integraci. Vznikl centristický subjekt, který tady ještě nikdy nebyl a který tato země ještě nikdy tolik nepotřebovala,“ řekl podnikatel. „Třicet dva let po revoluci mi přijde jako správná doba pro generační změnu, aby nejvyššími ústavními činiteli nebyli bývalí komunisté,“ vysvětluje svou motivaci Palaščák.

Podnikatel přiznává, že se inspiroval u investorů Jana Barty, Dušana Šenkypla a Petra Krajíčka z Pale Fire Capital, kteří ještě před koncem loňského roku poslali po 2,5 milionech korun Pirátům, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Stejnou částku má pětice stran získat i letos, až bude mít schválené koaliční kandidátky. Investoři tím chtějí ocenit snahy opozice spojit se a vytvořit protiváhu proti silnému hnutí ANO.

Mezi dárci se objevuje řada dalších firem. Například společnost PentaGen, která distribuuje výrobky pro laboratorní diagnostiku a kterou založili manželé Jiří a Ivana Čížkovi, darovala Pirátům 750 tisíc korun. Brněnský developer Tomáš Kaláb zase daroval 300 tisíc korun lidovcům. Ti získali také 150 tisíc korun od Polabských mlékáren. Statisícovými částkami přispívají další firmy i jednotlivci.

Velký dar ale inkasovalo v pondělí také hnutí bývalého šéfa protimafiánského útvaru ÚOOZ Roberta Šlachty Přísaha. Od plzeňské firmy ILV, kterou vlastní Miloš Fürst, získalo jeden a půl milionu korun. Stejnou částku od tohoto dárce obdrželo také před třemi týdny. Majitel společnosti zabývající se výrobou elektrických modulů a terminálů se již dříve odmítl do médií k daru vyjádřit. Tři miliony korun je maximální částka, kterou může podle zákona jeden dárce a jeho firmy věnovat politické straně ročně.

Už na konci března věnoval majitel loterijní skupiny Synot Ivo Valenta po milionu Soukromníkům a Trikolóře. „Nikdy jsem se netajil tím, že dlouhodobě podporuji středopravicové politické strany a uskupení zastávající myšlenky, které jsou mi blízké,“ řekl Valenta.

Ostatní sněmovní strany ANO, ČSSD, SPD a komunisté zatím žádné významné sponzory nemají. Strany a koalice mohou v kampani před sněmovními volbami utratit nejvýše 90 milionů korun. Peníze se započítávají od konce loňského prosince, kdy prezident Miloš Zeman oznámil termín voleb, a tím oficiálně odstartoval kampaň.

Vlastní straně sponzorem

Mezi významnými sponzory jsou i přímo členové stran, kteří budou na předních míst kandidátek. Například občanský demokrat a poslanec Martin Kupka daroval své straně 400 tisíc korun, jeho kolegyně Jana Černochová 200 tisíc korun. Trojice poslanců za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, Dominik Feri a Vlastimil Válek vytáhli z peněženky ve prospěch své strany po 200 tisících korunách. Statisícovými částkami přispěli také poslanci STAN Vít Rakušan a Petr Gazdík či pirátští poslanci Olga Richterová a Vojtěch Pikal.