Poslance ČSSD po Tejcově rezignaci povede Roman Sklenák

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Šéfem poslanců ČSSD se místo „pučisty“ Jeronýma Tejce podle očekávání stal stínový ministr práce Roman Sklenák, který byl jediným kandidátem. Hlasovalo pro něj 40 ze 46 přítomných zákonodárců, celkem jich má klub pět desítek. Sklenák je dlouholetým zastupitelem městské části Brno-Líšeň a také státním zaměstnancem.

„Já jsem rád, že poslanecký klub dnes poměrně jednoznačně zvolil nového předsedu i prvního místopředsedu poslaneckého klubu. Znamená to, na úrovni poslaneckého klubu, ukončení období nejistoty po tom, kdy se nepovedl puč ve vedení sociální demokracie,“ konstatoval lídr socialistů Bohuslav Sobotka. Prvním místopředsedou klubu se stal Jan Hamáček.

ČSSD předsedu poslanců volila podruhé v krátké době. Na konci října se staronovým šéfem klubu stal Jeroným Tejc, který se ale po aféře okolo takzvaného lánského puče rozhodl odstoupit, což dnes učinil. Znovu na předsedu nekandidoval on, ani jeho soupeř z první volby Hamáček.

Když se navíc v úterý dopoledne po poradě se Sobotkou rozhodl nekandidovat někdejší místopředseda klubu Roman Váňa, zůstal Sklenák jediným uchazečem, a mohl tak získat jasnou podporu.

Roman Sklenák se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSDRoman Sklenák se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD | CTKNový předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák (Foto: ČTK)

Nový šéf poslanců ČSSD chce na nejbližší dny svolat jednání s předsedy ostatních frakcí. „Já určitě chci na zítřek nebo čtvrtek se domluvit na schůzce s předsedy ostatních poslaneckých klubů a domluvit se na všech potřebných krocích, které jsou nutné k první schůzi Poslanecké sněmovny,“ řekl po svém zvolení.

Doplnil, že zbylé místopředsedy poslanecký klub ČSSD, který dnes také učinil nominace do volební komise nebo mandátového a imunitního výboru, zvolí na jednání v příštím týdnu. On sám se jako šéf klubu bude snažit o to, aby byl spojnicí mezi příští vládou a poslanci.

„Já přeji Romanu Sklenákovi, aby vykonával pozici předsedy klubu s plnou podporou poslanců. Já věřím, že poslanecký klub bude - stejně jako byl - jednotný,“ uvedl na společné tiskové konferenci Tejc. Svým kolegům prý bude v případě jejich zájmu pomáhat. „Rozhodně neodcházím s žádnou hořkostí,“ doplnil. Prý rezignoval, aby umožnil jednání o vládě a nestal se záminkou jejich případného neúspěchu.

Třiačtyřicetiletý Roman Sklenák na počátku 90. let podnikal ve výrobě a prodeji telekomunikačních zařízení. Do ČSSD vstoupil v roce 1998, je předsedou místní organizace Brno-Líšeň. Od roku 2002 je také zastupitelem městské části Brno-Líšeň. Mezi lety 2003–2010 byl zaměstnancem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Poslancem už byl v minulém volebním období, tedy od roku 2010 do předčasného rozpuštění sněmovny letos v létě.

David Klimeš: Ministerský rébus Bohuslava Sobotky

Jana Havligerová: Dočasný klid