Potvrzeno: Češi půjdou v květnu 2014 k supervolbám

Volby, urna

Volby, urna

Přesně za rok a dva dny půjdou čeští občané nejspíše ke dvěma volbám. Jednak do české Poslanecké sněmovny, a jednak do europarlamentu. Vyplývá to z rozhodnutí Evropského parlamentu (EP), který podle očekávání schválil předposlední týden v květnu jako termín pro volby do eurosněmovny.

Prezident Miloš Zeman přitom již avizoval, že oba termíny propojí tak, aby lidé mohli své zástupce do Bruselu i do českého parlamentu volit zároveň. „Protože volby do Poslanecké sněmovny se musejí konat od pátku do soboty ještě před vypršením mandátu stávající sněmovny, vymezili jsme dnes prezidentovi opravdu úzký koridor. Pokud se Miloš Zeman nakonec rozhodne volby spojit, půjdeme k urnám 23. a 24. května 2014,“ potvrdil po hlasování šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

Česko si takovou „supervolební“ kombinaci vyzkouší poprvé. Zatímco spojení senátních a krajských voleb do jediného dne není neobvyklé, o českých zástupcích do EP se bude napřesrok hlasovat společně s poslanci vůbec poprvé. Do europarlamentu se na rozdíl od české sněmovny volí na pět let a termíny se tak nekryjí. Pokud by probíhaly jen řádné volby, pak nejbližší souhra voleb do EP a české sněmovny nastane v roce 2054.

Sloučení voleb do jediného termínu by mohlo v případě Evropského parlamentu nahrát zvýšené účasti. O výběr europoslanců je tradičně nízký zájem. V obou předešlých eurovolbách, které proběhly v roce 2004 a 2009, přišlo k volebním urnám jen 28 procent oprávněných voličů. V tom je Česko společně například se Slováky, Poláky nebo Rumuny, v EU výjimkou. Průměrná účast v posledních eurovolbách byla 43 procenta.

Eurovolby v roce 2014 budou mít z českého pohledu ještě jednu novinku. Kvůli kvótě, kterou určuje Lisabonská smlouva, přijde Česko o jednoho europoslance. Volit tak budeme jen 21 českých zástupců do evropské sněmovny.