Praha má návrh rozpočtu, na investice půjde asi 7,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Radní hlavního města schválili návrh rozpočtu na letošní rok. Počítají s celkovými výdaji zhruba 51,7 miliardy korun a příjmy 42,101 miliardy. Na investice bude mít Praha přibližně 7,5 miliardy korun. Schodek mezi příjmy a výdaji pokryje příspěvek od státu. Rozpočet musí ještě schválit zastupitelé.

Loni Praha hospodařila s příjmy a výdaji ve výši téměř 50 miliard. Výdaje pro letošní rok naplánovali radní na 51,692 miliardy korun. Z toho na běžné výdaje, z nichž Praha platí například chod úřadu, provoz škol nebo údržbu zeleně, budou 44,163 miliardy. Největší objem běžných výdajů půjde do dopravy a školství. Mezi městské části Praha rozdělí asi 3,5 miliardy.

S nižší částkou oproti loňsku musí hlavní město počítat v rámci investic. Na ně bude mít asi 7,5 miliardy, což je zhruba o tři miliardy méně než v roce 2014. V rámci investic pak půjde nejvyšší částka do dopravy, a to 3,25 miliardy. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze mimo jiné i na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic.

Na straně příjmů počítá město s částkou 42,101 miliardy korun, z kterých vybere většinu na daních - oproti roku 2013 vybralo loni město na daních o dvě miliardy více. Nedaňové příjmy, tedy například poplatky, přinesou něco málo přes půl miliardy.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji dorovná město v průběhu roku poté, kdy dostane od státu peníze na školy a školská zařízení. Návrh rozpočtu musí ještě projednat magistrátní finanční výbor. Poté jej budou schvalovat zastupitelé. Dosud Praha hospodařila v rozpočtovém provizoriu, stejně jako městské části. Ty totiž nemohou schválit rozpočet dříve než hlavní město.

Dušan Šrámek: V Praze všechno při starém