Praha rozhodne o čističce vod

ÚČOV

ÚČOV Zdroj: Martin Pinkas

Snad žádná velká investice Prahy z posledních let neměla tak trnitou cestu k uskutečnění. Přitom, na rozdíl od tunelu Blanka nebo pokračování trasy metra A, nelze u Ústřední čistírny odpadních vod pochybovat o její smysluplnosti.

„Tentokrát už to vyřešíme,“ slibuje primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) před zítřejším jednáním rady města, která má čistírnu na programu. Dusíkaté exkrementy milionů Pražanů tak snad konečně přestanou v roce 2018 otravovat řeku.

Na definitivním řešení pro stařenku na Císařském ostrově přitom začalo město pracovat hned po její poslední intenzifikaci v roce 1997. Uvažovalo se i o jejím vymístění mimo metropoli. V roce 2004 byla na stole varianta, jež počítala s výstavbou nové linky a rekonstrukcí současné čističky.

Z té vychází, poté co se šestimiliardová investice několikrát zadrhla, i současný koncept. Po propočtech města se nakonec ukázala jako nejvhodnější i z ekonomického hlediska. Totální modernizace a zvýšení kapacity staré čistírny by vyšla dráž (20 miliard korun), podobně jako možnost postavit úplně novou čistírnu dimenzovanou tak, aby ta současná mohla být navždy odstavena (12,8 miliardy). Výstavba nové a rekonstrukce staré čistírny vychází na 7,5 miliardy, bude se ale muset postavit ještě čerpací stanice, dokončit rekonstrukce vyhnívacích nádrží a dobudovat kalové hospodářství za zhruba dvě miliardy korun.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro

Tomáš Hudeček: Investice Prahy často znamenají jen další výdaje