Praha chce sídlit ve vlastním. Hledá volný pozemek nebo areál k rekonstrukci

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: Profimedia

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvažuje o přestěhování úředníků ze Škodova paláce na jiné místo. Starší objekt nebo pozemek pro výstavbu nové budovy chce získat od státu.

Pro řidičský průkaz nebo novou Lítačku by mohli Pražané v budoucnu zřejmě chodit jinam. Vedení magistrátu pokračuje ve snaze svých předchůdců najít náhradu za Škodův palác v Jungmannově ulici, kde sídlí někteří magistrátní úředníci a který má město pouze v pronájmu.

Praha nicméně nevlastní žádnou vhodnou budovu, a tak se primátor Zdeněk Hřib chce obrátit na stát. „Chceme jednat se státem o převodu nějakého areálu, který stát momentálně v Praze nevyužívá, abychom jej mohli po rekonstrukci využít k přestěhování magistrátu z pronájmu ve Škodově paláci, který je pro Prahu zbytečně nákladný,“ uvedl Hřib. Druhou variantou je získání volného pozemku v centru Prahy, kde by bylo možné nový magistrát nově vybudovat.

Nájem ve Škodově paláci v centru hlavního města končí až v roce 2028. Městská rada však bude muset o dalším postupu rozhodnout co nejrychleji.

„Pakliže chceme uvažovat o výstavbě něčeho vlastního, tak vzhledem k délce povolovacích procesů v Česku je potřeba to řešit už letos. Jinak bychom to nemuseli stihnout,“ upozornil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Ze studie, kterou si magistrát zadal, vyšla vhodná dvě místa. Jedno je historický areál Invalidovny, který však užívá ministerstvo kultury. Druhým místem jsou pozemky města na Smíchově v místě autobusového nádraží, kde by se dala budova teoreticky vystavět.

Město chce nadále jednat se státem o směně nějakého vhodnějšího místa. Podle Chabra je klíčové, aby byl areál v centru metropole. „Není vhodné, aby občané museli jezdit se svými potřebami až na okraj Prahy,“ řekl Chabr, podle kterého tak nepřicházejí v úvahu pozemky v Letňanech, které město vlastní a kde by chtěl premiér Andrej Babiš vystavět vládní čtvrť. Sám Chabr preferuje vybudování nové budovy před náročnou rekonstrukcí historického areálu.