Pražští politici si prosadili jeden volební obvod. Má přinést konec kšeftování

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Pražané budou v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města volit v jednom volebním obvodu a zastupitelů bude o dva více. Pražští politici také chtějí, aby vedení hlavního města bylo u moci pouze dva roky místo čtyřech. Změny dnes schválili městští zastupitelé.

Nový model má platit pouze pro tyto komunální volby, trvalou změnu by přinesla až novela zákona, kterou by musela odsouhlasit Poslanecká sněmovna a Senát. A tuto variantu prosazovanou sociální demokracií, KDU-ČSL a komunisty kategoricky odmítá TOP 09.

Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) vznik jednoho volebního obvodu zabrání účelové manipulaci s volbami. „Osobně to považuji za konec kšeftování a dělení Prahy podle politické zvůle,“ řekl Hudeček.

V minulých volbách v roce 2010 byla Praha tehdy vládnoucími občanskými demokraty ODS rozdělena do sedmi obvodů. Například Strana zelených to označovala za účelové, znevýhodňovalo to podle ní malé strany. U ústavního soudu se stížností ale tehdy neuspěla.

Na sjednocení obvodů a nového počtu zastupitelů se shodli všichni zastupitelé napříč politickými stranami. Pro hlasovalo všech 47 přítomných zastupitelů.

Zastupitelé v rámci diskuse rovněž projednali návrh změny zákona, kterou iniciovala ČSSD. Pražské zastupitelstvo má kompetence kraje, voleno je ale na základě zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Socialisté také chtějí ústavní zákon, aby následující zastupitelstvo vládlo pouze dva roky. Po nich by přišly nové volby a termín „pražských“ voleb by se tak srovnal s volbami ve zbylých krajích. Také podle tohoto návrhu ČSSD by v Praze byl jeden volební obvod.

Volby v jednom termínu

S tím ale nesouhlasili zástupci TOP 09 a ODS. Podle zastupitele Rudolfa Blažka (ODS) způsobí změna to, že se budou volby do zastupitelstev Prahy a městských částí konat v jiných termínech a lidé by tak chodili k volbám každé dva roky. „Existují elegantnější řešení,“ řekl Blažek. Dodal, že by stačilo doplnit zákon o volbách do obcí. Zastupitelé poté schválili Blažkův návrh, aby Praha vyzvala poslance, aby volby do zastupitelstev města a jednotlivých radnic byly v jednom termínu.

S námitkami nesouhlasil zastupitel ČSSD Karel Březina. Uvedl, že nikdo ze zastupitelů nepozná, kdy hlasuje jako zastupitel obce a kdy jako zastupitel kraje.

V Praze se naposledy volilo v jediném obvodu v roce 2006. V předchozích i následujících volbách se město dělilo do několika vícemandátových volebních obvodů. Například v roce 1998 se volilo v deseti, v roce 2002 pak v pěti a v roce 2010 v sedmi volebních obvodech. Právě poslední rozhodnutí jako účelové napadly tři strany u Ústavního soudu.