Prezident by neměl s vyhlášením nových voleb váhat, tvrdí Rychetský

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: E15 Eduard Erben

Poslanecká sněmovna by měla projednat návrh na své rozpuštění během příštího týdne. Následovat pravděpodobně budou předčasné volby. S jejich vyhlášením by podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského neměl prezident příliš váhat. Ze Sněmovny mezitím už zazněly první spekulace o povolebních koalicích. V reakci na to TOP 09 odmítla spolupráci s ČSSD.

Doba mezi usnesením sněmovny o svém rozpuštění a vypsáním termínu nových voleb by měla být co nejkratší. V České televizi se v této souvislosti nechal slyšet předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Není tam žádná možnost tento termín oddálit – časový rozdíl mezi přijetím usnesením Poslaneckou sněmovnou a vydáním prezidentova rozhodnutí nemůže být v délce týdnů nebo dokonce měsíců, ale tak týdne,“ nechal se slyšet Rychetský.

Návrh na rozpuštění Sněmovny, který by umožnil vypsání předčasných voleb, předloží poslanecké kluby ČSSD, TOP 09 a KSČM. K jednání má dojít příští týden, přesné datum schůze prozatím nebylo stanoveno, dodal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. O předčasné volby usilovaly dosud opoziční strany. Po středečním večeru se k nim přidala i strana bývalé vládní koalice TOP 09, kterou k tomuto novému postoji přiměl rozpad koalice.

TOP 09: Do koalice s ČSSD nepůjdeme

TOP 09 prý nehodlá „kolaborovat“ s levicovými stranami. Ve Sněmovně to prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Reagoval tak na prohlášení Kateřiny Klasnové s Věcí veřejných, která takovou povolební dohodu očekává. S případnou spoluprací nepočítá ani šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„V případě, že voličům navrhneme věrohodný pravicový program, budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, s kterým nemůžeme souznít,“ řekl novinářům Gazdík.

„Sociální demokracii ovládl (prezident) Miloš Zeman a je zřejmé, že TOP 09 bude zápasit o zachování systému liberální parlamentní demokracie,“ dodal o něco později místopředseda strany Miroslav Kalousek. Podle něj se prezident snaží politický systém měnit na autokratický.

Česká republika se blíží k předčasným parlamentním volbám, které by se mohly uskutečnit v říjnu. Dočasná vláda premiéra Jiřího Rusnoka totiž nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, většinu pro sestavení vlastního kabinetu však nemá ani bývalá pravicová koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Sněmovna tak bude jednat o svém rozpuštění. Potřebuje k tomu 120 hlasů. Sociální demokraté disponují 54, komunisté 26 a TOP 09 má 42 hlasy. Rozpuštění by tak mělo projít.