Prezident jmenuje trojkoaliční vládu. Po 95 dnech

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek)

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek) Zdroj: ctk

Po více než půlročním působení úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka bude mít Česká republika opět vládu s politickým mandátem. Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje trojkoaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Vláda ještě ten den zasedne k prvnímu jednání, zabývat se bude mimo jiné legislativním plánem a programovým prohlášením.

Jmenování vlády předcházely minulý a tento týden prezidentovy schůzky s uchazeči o ministerská křesla. Zeman totiž dříve uvedl, že k některým ministrům má výhrady a že jmenování kandidátů, které mu navrhl premiér, nepovažuje za automatické. Již první setkání ale ukázala, že prezident jmenuje do funkce i ty, které dříve označil za problematické. Posledními dvěma takovými schůzkami bylo dnešní setkání prezidenta s budoucím ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a s Jiřím Dienstbierem (oba ČSSD), který bude ministrem pro lidská práva.

Zaorálek po jednání mimo jiné řekl, že se s prezidentem shodl v politice týkající se EU, naopak neshody měli kolem Blízkého východu. Dienstbierova návštěva na Hradě pak sérii schůzek u hlavy státu uzavřela, takže cesta ke jmenování celého kabinetu je otevřená.

První jednání

Ještě před tímto slavnostním aktem se ve středu budoucí ministři v jednu hodinu sejdou v Hrzánském paláci nad číší vína. O hodinu později pak složí do rukou prezidenta Zemana slib. Po zhruba půlhodinovém aktu se členové kabinetu přemístí do sídla úřadu vlády ve Strakově akademii, kde je přivítá končící premiér Jiří Rusnok. Rusnok by měl novému premiérovi předat klíče od korunovačních klenotů. Předseda vlády je totiž jedním ze sedmi držitelů klíčů.

Poté už zasedne kabinet ke svému prvnímu jednání. Řešit bude mimo jiné přípravu legislativního plánu a programového prohlášení. Podle dřívějšího vyjádření Sobotky by se ministři mohli dohodnout také na tom, kdy požádají Sněmovnu o důvěru. Designovaný premiér předpokládá, že by se tak mohlo stát už v polovině února.

Přehled budoucích ministrů
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Vláda už zřejmě bude řešit i některé personální změny. Rozhodnout by měla o novém vedoucím úřadu vlády, kterým by se měl stát dosavadní tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna Pavel Dvořák. Pravděpodobně se také shodne na novém mluvčím vlády, kterým by měl být dosavadní mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Přejímání úřadů

Po jednání kabinetu budou jednotliví členové vlády uvedeni do funkcí, jako první vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD), kteří budou sídlit přímo na úřadu vlády. Následně si své působiště prohlédne ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přejímání úřadů by mělo trvat až do pátečního poledne.

Česku od 10. července loňského roku vládnul úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, který přes protesty parlamentu prosadil prezident Zeman a který nezískal důvěru Sněmovny. Nový kabinet, který vzešel z podzimních sněmovních voleb, bude jmenován až 95 dnů od voleb, což je nejdelší doba v historii samostatné ČR.

Jana Havligerová: Služební zákon, norma jen pro dva muže?

Bohumil Doležal: Změna režimu je fakt. Přispěl i Klaus