Přijede Putin? Jeho návštěvu zatím nepotvrdila vláda ani pořadatel

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Otázka, zda v lednu přijede do České republiky na návštěvu ruský prezident Vladimir Putin, zůstává stále nezodpovězena. Putina pozval do ČR v polovině listopadu prezident Miloš Zeman jako představitele jedné ze čtyř vítězných mocností druhé světové války na vzpomínkové akce k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi. Evropský židovský kongres (EJC), který oslavy spolupořádá, však zatím nemá od české vlády vyjádření, zda se Putin akce zúčastní.

Příjezd Putina do Česka také nemohl potvrdit ani vyvrátit premiér Bohuslav Sobotka. Prezident Zeman však Sobotku informoval, že by měl do Prahy dorazit ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle ministerstva zahraničí obdrželi pozvánku na připomínku výročí zástupci všech 47 zemí, které v roce 2009 během českého předsednictví v Evropské unii podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci zabývající se odkazem holokaustu.

„Pokud jde o účast dalších státníků, myslím, že to je věc příštích dnů. V tuto chvíli za vládu České republiky nemohu tyto věci potvrzovat ani vyvracet,“ poznamenal Sobotka v Bruselu.

Je potřeba podporovat dialog Ruska s Ukrajinou

Podle Sobotky je dialog mezi Ruskem a Ukrajinou potřeba podporovat, protože právě na tomto základě může být do budoucna nalezeno řešení ukrajinského konfliktu.

K výročí osvobození Osvětimi se v Praze a Terezíně uskuteční dvoudenní mezinárodní fórum. První den, 26. ledna, by se mělo na Pražském hradě konat shromáždění, jež se bude mimo jiné věnovat problémům se vzrůstajícími teroristickými útoky na evropské synagogy. Druhý den bude určen pro politiky, kteří by se podle připravovaného programu měli sejít nejdříve na Hradě a pak v Terezíně, kde proběhne pietní akce.

Akce podobná připomínce vylodění v Normandii

Akce, na kterou byli státníci pozváni, je podle Sobotky událostí podobnou té, která letos připomněla výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. „Vazba na ČR je zřejmá. Právě v Terezíně bylo ghetto, kterým prošlo cirka 150 tisíc lidí a většina z nich bohužel nakonec zahynula na východě Polska, zejména ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi,“ dodal.

Evropský židovský kongres prostřednictvím PR agentury AMI Communications sdělil, že Putinovu účast na lednovém mezinárodním fóru nemá od české vlády potvrzenou.

„Prezident Putin byl (dle protokolu) oficiálně pozván českým prezidentem Milošem Zemanem jako představitel jedné z mocností, které se na konci druhé světové války podílely na osvobozování nacistických koncentračních táborů. Vzhledem k významnému výročí této události (v roce 2015 to bude 70 let) a vzhledem ke vzrůstajícím antisemitským tendencím v Evropě EJC doufá, že se mezinárodního fóra i vzpomínkové akce zúčastní co nejvíce státních představitelů na nejvyšší politické úrovni,“ konstatoval Evropský židovský kongres.