Průmysl zpomalil, analytici netají překvapení. Stavebnictví stále v mínusu

Důl Nástup Tušimice

Důl Nástup Tušimice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Českému průmyslu se nadále nedaří vymanit z recese. Průmyslová výroba v červnu meziročně poklesla o 5,3 procenta, dopad povodní byl přitom jen minimální. Stavebnictví sice zpomalilo propad, stále ale klesá dvouciferným tempem.

Meziměsíčně se průmysl propadl o 0,9 procenta, meziroční propad v květnu činil 2,2 procenta, uvedl Český statistický úřad. Statistici přitom vyčíslili, že červnové povodně výsledek zhoršily jen o 0,2 procenta.

Experti očekávali lepší výsledek. „Silný propad produkce v červnu je překvapivý a nabourává očekávání postupného zlepšování situace v klíčovém odvětví tuzemské ekonomiky,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Letošní červen měl sice meziroční nevýhodu chybějícího jednoho pracovního dne, ale i tak jsme byli optimističtější,“ dodal i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Stejně jako v předchozím měsíci k propadu nejvíce přispělo těžební odvětví, které kleslo o 21,2 procenta. Nedařilo se ani výrobcům elektroniky. Dobrý měsíc naopak zažil farmaceutický průmysl.

Na rozdíl od průmyslu pokles stavebnictví nikoho nepřekvapuje. Meziroční pokles o 11,1 procenta je sice oproti květnu menší a meziměsíčně stavební výroba stoupla o 1,3 procenta, jinak ale analytici nevidí důvod k optimismu. „Stavebnictví stále postrádá poptávku, respektive zakázky, které by dokázaly nepříznivý trend stavebnictví alespoň zastavit. V tomto směru se ani ve druhém čtvrtletí letošního roku nic nezměnilo, neboť hodnota nových zakázek propadla o necelých patnáct procent,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Navzdory slabému červnu předpovídají ekonomové, že druhá polovina roku bude přinejmenším pro průmysl výrazně lepší, než ta první. „Jak už naznačily indexy nákupních manažerů, recese průmyslu nejspíše pozvolna končí,“ uvedl Dufek. „Věříme, že červnový propad byl jednorázovým výkyvem a že druhé pololetí se již ponese ve znamení malého, nicméně pozitivního růstu. Oporou pro tyto nadějné vyhlídky je vývoj průmyslu v západní Evropě, který je podle všeho z nejhoršího venku,“ dodal Rožumberský.

Průmyslová výroba v mezinárodním srovnáníPrůmyslová výroba v mezinárodním srovnáníPrůmyslová výroba v mezinárodním srovnání | CSU

Slabý vývoz aut srazil celý zahraniční obchod
Přebytek zahraničního obchodu sice v červnu stoupl na 33 miliard, jeho jednotlivé složky ale klesaly. Vývoz oslabil o 2,5 procenta, dovoz o 4,6 procenta. „Problém v poptávce trval téměř výhradně ve skupině strojů a dopravních prostředků, která je ovšem pro českou ekonomiku klíčová,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Další pokles dovozu potvrzuje problémy, s nimiž se česká ekonomika v posledních měsících potýká a jež souvisí primárně se slabou aktivitou tuzemského průmyslu a nízkou úrovní poptávky domácností,“ myslí si náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Do Česka se v červnu dovezlo méně pohonných hmot, poptávka po zemním plynu naopak stoupala.