Průzkum: Hnutí ANO v srpnu zvýšilo náskok na ČSSD

Volby do zastupitelstva města Olomouce

Volby do zastupitelstva města Olomouce Zdroj: ctk

Sněmovní volby by v srpnu podle agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 27 procent hlasů. Jeho náskok na druhou ČSSD (nyní 21,5 procenta) se proti červencovému šetření mírně zvýšil. Pozice v dolní komoře by si udržely ještě KSČM, TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

„Odstup dvou nejsilnějších stran ve volebním modelu mírně vzrostl - zatímco v předchozích měsících se pohyboval okolo čtyř procentních bodů, nyní strany dělí 5,5 procenta. Až příští měsíce však ukážou, zda se nejedná o náhodnou oscilaci,“ uvedla agentura. Statistická chyba se podle ní u nejsilnějších stran pohybuje kolem tří procent.

Pro komunisty by se rozhodlo stejně jako v červnu 13,5 procenta voličů, TOP 09 by získala 11 procent hlasů (o procentní bod méně), ODS osm procent (v červnu 8,5 procenta) a lidovci zůstali na 6,5 procenta.

Sněmovní volební preference, srpen 2015 (Median)Sněmovní volební preference, srpen 2015 (Median) | Median

K volbám by přišlo 58 procent voličů, 45 procent z nich si je zcela jisto, že by k volbám skutečně šli a jakou by volili stranu. Volební nálady se tak podle agentury mohou rychle měnit.

Nejvyšší volební potenciál má podle Medianu stále hnutí ANO (zhruba 35 procent). Díky pětiprocentnímu volebnímu potenciálu nelze vyloučit, že by se do Sněmovny mohli dostat i zástupci Strany zelených, České pirátské strany či Úsvitu - Národní koalice. Jeho ohlášená spolupráce s iniciativou Blok proti islámu se na preferencích zatím neprojevila.