Průzkum: Nejvěrnější jsou zaměstnanci v zemědělství a veřejné správě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Průměrný pracující Čech mění práci každých osm let, přibližně tedy třikrát až čtyřikrát za život. Vyplývá to alespoň z průzkumu společnosti Médea Research, který se zaměřil právě na fluktuaci zaměstnanců.

V závěru roku navíc obvykle dochází k ukončování sezonních prací a podniky nové zaměstnance příliš nanabírají. Většina Čechů pracuje ve velkých a středních podnicích, tři čtvrtiny pracovních míst přitom zajišťují služby a výroba. Jak dlouho vlastně Češi zůstávají na jedné pracovní pozici? Kterého oboru se fluktuace dotýká a kde naopak téměř není?

Z průzkumu agentury Médea Research vyplývá, že Češi během své kariéry průměrně vystřídají tři až čtyři zaměstnání. Práci přitom mění zhruba každých osm let. Nejmenší fluktuace je v zemědělství (13,3 roku na stávající pozici) a ve veřejné správě (12,4 roku na stávající pozici). Nejvíce naopak lidé práci mění v oborech, jako je obchod (8,7 roku na stávající pozici) a věda, respektive výzkum (6,8 roku na stávající pozici).

Pokud se zaměříme na konkrétní pracovní pozice, dřívější průzkum portálu Profesia.cz ukázal, že nejvěrnějšími zaměstnanci jsou policisté, kteří v průměru na jednom místě pracují 15,6 roku. Strojvedoucí vydrží na svých pozicích přes 13 let a výpravčí takřka 12 let, podobně jako vedoucí pošty nebo hasiči, kteří v jednom zaměstnání také zůstávají více jak deset let.

„Na opačném konci žebříčku se umístila pozice au-pair, kterou lidé zastávali v průměru 0,9 roku. Dále uchazeči nejčastěji střídají zaměstnání na pozicích jako IT tester (1 rok), hosteska (1,1 roku), pomocný kuchař (1,3 roku) a telemarketingový pracovník (1,3 roku),“ dodává Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia cz.

Čím větší firma, tím věrnější zaměstnanec

Obecně platí pravidlo, že čím větší podnik, tím delší je doba zaměstnance v něm strávená. Mezi společnosti s nejvěrnějšími zaměstnanci tak kromě státních podniků jako Česká pošta nebo České dráhy patří například také obchodní řetězec Kaufland, který zaměstnává 15 tisíc lidí. Mnoho zaměstnanců zde pracuje od příchodu společnosti do Česka, t.j. 16 let, jak potvrzuje Jiří Hympán: „Začínal jsem v IT v oddělení podpory filiálek. Postupně jsem dostal na starost počítačovou učebnu a počítačové kurzy a najednou jsem se ocitnul v personální oblasti a převzal i organizaci podstatné části manažerských a odborných kurzů ve firmě.“

Práci mění častěji mladší lidé, starší mají tendenci setrvat na své aktuální pozici. Doba nástupu na plný úvazek úzce souvisí s nejvyšším dokončeným vzděláním, které se v posledních letech zvyšuje. Své první pozici ale zůstává věrná přibližně pouze pětina lidí. Výrazně vyšší fluktuace je v rámci Prahy, kde je nezaměstnanost tradičně nižší oproti celorepublikovému průměru.