První kolo schůzek u prezidenta: Zeman prý větší výhrady neměl

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany.

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany. Zdroj: ctk

Česká republika je po dnešku podstatně blíž ke jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). První schůzky prezidenta s kandidáty na ministry ukázaly, že Miloš Zeman jmenuje do funkce i ty, které dříve označil za problematické. Poslanci navíc v prvním čtení podpořili návrh služebního zákona, čímž prezident podmínil jmenování předsedy hnutí ANO, majitele Agrofertu Andreje Babiše ministrem financí.

U prezidenta prošel i kandidát na ministra obrany Martin Stropnický, ke kterému se Zeman v minulosti vyjadřoval kriticky. „Pan prezident řekl, že si váží mé odvahy, což mě potěšilo. Raději by mě ale viděl na ministerstvu zahraničí, potom zmínil i ministerstvo kultury. Nakonec se ale vyjádřil v tom smyslu, že nebude klást žádnou zásadní překážku mému jmenování,“ řekl Stropnický. Zároveň prozradil, že se ho Zeman ptal, kolik tanků má česká armáda.

Obrana byla hlavním tématem i schůzky Zemana s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Dlouho jsme diskutovali o ministerstvu obrany, protože pan prezident je tvrdohlavý,“ uvedl Babiš.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který je nominován na ministra pro vědu a inovace, na rozdíl od Babiše nechtěl novinářům k obsahu svého hodinového jednání se Zemanem nic říci. Obává se prý, co by se pak v médiích dočetl.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přichází na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem 22. ledna na Pražském hradě.Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přichází na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem 22. ledna na Pražském hradě. | ctk„Po předchozí schůzce s panem prezidentem, kdy jsem byl velmi otevřený k médiím a pak jsem to odnesl, nebudu radši nic komentovat,“ prohlásil Pavel Bělobrádek po setkáním s prezidentem (foto: ČTK).

Babiš byl podstatně sdílnější. Schůzka s prezidentem, kterému přinesl koš kosteleckých uzenin, podle něj byla „fajn“. S hlavou státu diskutoval o ministerstvu financí, v jehož čele by měl stanout. Prezident chtěl vědět, jaký je Babišův dlouhodobý plán pro vedení resortu a jak hodlá získat peníze na výdaje.

Šéf ANO uvedl, že chce mimo jiné zlepšit výběr DPH. Prezident mu při jednání současně potvrdil, že ho jmenuje ministrem financí. „Nevidím důvod, proč by mě nejmenoval,“ dodal předseda ANO a majitel koncernu Agrofert Babiš.

Prezident již dříve podmínil Babišovo jmenování ministrem financí projednáním novely zákona o státní službě ve Sněmovně, což by mohlo vyřešit problém s chybějícím lustračním osvědčením šéfa ANO. Proti tomu hlasitě protestuje opozice.

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše ZemanaAndrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana | ctk„Aspoň doufám, že jsem ho přesvědčil, že by to mělo být v pořádku,“ okomentoval Babiš jednání s prezidentem na téma Stropnický. Jiné výhrady podle něj Zeman neměl (foto: ČTK).

S prezidentem Babiš rovněž probíral zavedení eura v ČR. Podle Zemana by bylo možné podmínky splnit do pěti let. „Určitě perspektivně nemám problém, abychom měli euro. Bez toho, abychom samozřejmě ručili za závazky Řecka nebo Španělska,“ uvedl k tomu Babiš. Vyřešit podle něj bude třeba stanovení kurzu eura.

Se Zemanem se bavili také o resortu dopravy, který má vést zástupce ANO Antonín Prachař. Babiš řekl, že chce udělat revizi resortu dopravy a v roce 2016 začít znovu stavět dálnice. „Jinak nás Evropa objede,“ řekl Babiš s tím, že Česku chybí dálniční spojení na Rakousko, Německo i Polsko.

Chovanec přinesl doklady o studiu

Zeman nevyjádříl žádné zásadní výhradi ani vůči kandidátovi na ministra vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Nemám signál, že by mne prezident nejmenoval,“ uvedl Chovanec. Prezidentovi přinesl doklady dosvědčující řádnost svého studia na plzeňských právech. Zeman je podle Chovance převzal s tím, že je prostuduje. „Strávili jsme s tím asi tak pět minut,“ uvedl Chovanec, který kvůli vládnímu angažmá bude v čele Plzeňského kraje jen do konce tohoto týdne. Více času prý prezident věnoval diskusi o České poště, jejíž privatizaci Chovanec odmítá.

Kroky budoucího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) pak Zeman přímo podpoří. Během setkání spolu mluvili mimo jiné o zdravotnických poplatcích. Prezident se chce s Německem pravidelně scházet. „Jsem za to vděčný,“ podotkl budoucí ministr.