Novým generálním ředitelem ČT byl zvolen Jan Souček. Po dvanácti letech vystřídá Dvořáka

Volba generálního ředitele České televize: Jan Souček. (7.6.2023)

Volba generálního ředitele České televize: Jan Souček. (7.6.2023) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Nový generální ředitel ČT Jan Souček.
Rada ČT volí nového generálního ředitele. (7. 7.
Kandidáti na generálního ředitele ČT Jan Souček a Jan Štern (7. 6. 2023)
Rada ČT bude dnes z pěti kandidátů volit nového generálního ředitele (7. 6. 2023)
Rada ČT bude dnes z pěti kandidátů volit nového generálního ředitele (7. 6. 2023)
10
Fotogalerie

Rada České televize ve třetím kole zvolila nového generálního ředitele. Zvítězil dosavadní ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. Souček porazil dosavadního ředitele Petra Dvořáka, jehož mandát končí letos v září. Nový generální ředitel dostal jedenáct hlasů.

Členové Rady ČT vybírali z pětice kandidátů, kteří postoupili do úzkého výběru. Svoji dosavadní pozici obhajoval generální ředitel Petr Dvořák, který v čele veřejnoprávní televize stojí od roku 2011 a letos na podzim dokončí druhé šestileté volební období. V letech 2003 až 2010 šéfoval komerční TV Nova. Před volbou byl právě Dvořák považovaný za největšího favorita. V proslovu řekl, že by se ve funkci zaměřil „na větší autonomii regionů a posílení koprodukcí“.

Druhým kandidátem na vedení veřejnoprávní instituce byl nakonec vítězný Jan Souček, dosavadní ředitel brněnského studia ČT, v jehož čele stojí od roku 2014. Předtím působil v TV Nova, v Českém rozhlase a také na soukromém Rádiu Krokodýl. Stejně jako další z kandidátů Martin Konrád považuje za hlavní úkol nového šéfa reformu financování televize. V případě zvolení by chtěl vytvořit jednotnou digitální zpravodajskou platformu, na které by se podílela ČT, Český rozhlas a ČTK.

V prvním kole kandidoval i Martin Konrád. Ten stál v čele TV Prima a o post ředitele České televize se ucházel už v roce 2017, kdy prohrál právě s Dvořákem. V současnosti stojí v čele mediální agentury MMB Media Agency Czech. Ve svém projevu řekl, že „nevěří ve zvýšení koncesionářských poplatků a v čele instituce by spíš hledal způsoby, jak ušetřit a chod televize zefektivnit“.

Jan Štern byl další kandidát, který se ucházel o pozici generálního ředitele coby současný zaměstnanec České televize, kde působí jako kreativní producent. V minulosti pracoval také v TV Prima jako šéf programu a ve volbě generálního ředitele neúspěšně kandidoval už v letech 1998, 2001 nebo 2003. Před Radou České televize ve své prezentaci řekl, že by v případě svého zvolení „rekonstruoval kanál ČT2 a vytvořil samostatnou funkci ředitelů kanálů ČT1 a ČT2“.

Čtveřici kandidátů z mediálního prostředí pak doplnil krizový manažer Pavel Hřídel, který v minulosti šéfoval Teplárně Strakonice a momentálně působí ve zdravotnické firmě Batist Medical vyrábějící roušky a další zdravotnický materiál. Ve funkci ředitele by chtěl řešit případnou spolupráci s komerčními televizemi na prodeji obsahu formou tendru.

Profil Petra Dvořáka, současného šéfa ČT:

Video placeholde
Hráči: Vizitka Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT • Blesk Zprávy