Rath je vinen, potvrdil odvolací soud. Odpyká si sedmiletý trest

David Rath

David Rath Zdroj: ČTK

Advokát Davida Ratha Roman Jelínek
Advokáti Davida Ratha Adam Černý a Roman Jelínek
Advokáti Davida Ratha Adam Černý a Roman Jelínek
4
Fotogalerie

Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde bývalý středočeský hejtman David Rath na sedm let do vězení. Rozhodl o tom pravomocně pražský vrchní soud, který mu zároveň uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě. Odvolací senát snížil bývalému politikovi původní trest, podle kterého měl za mřížemi strávit 8,5 roku. Jde o první pravomocný verdikt od Rathova zadržení v květnu 2012. Rath s rozsudkem ale nesouhlasí, považuje ho za nespravedlivý a bude se dále bránit právními prostředky, „klidně až ke štrasburskému soudu“. Třiapadesátiletý Rath to řekl novinářům ve středočeské Hostivici, kde žije. Vynesení rozsudku se nezúčastnil. Celý případ považuje za politický proces, cítí se nevinný a svým způsobem hrdý.

Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal vrchní soud na šest let do vězení. Každý má také zaplatit 15 milionů korun a nebude smět působit v řídicích orgánech společností. Soud trojici uznal vinnou z ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi.

V kauze bylo kromě bývalého hejtmana obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Ratha i další ale zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi. Tři spoluobžalované - manažery zdravotnických firem Jindřicha Řeháka, Martina Jireše a Jana Hájka - odvolací senát osvobodil.

Sedmileté vězení považuje za nepřiměřené tvrdé a exemplární. Je podle něj patrné, že vrchní soud podlehl tlaku veřejnosti a politiků. „Považuji to za nespravedlivé a neodpovídající,“ dodal. V zakázce na buštěhradský zámek prý nic nezákonného nekonal a je zvědavý, o jaké důkazy soud opře své rozhodnutí. Rath necítí, že by u buštěhradské zakázky udělal cokoli špatně, naopak učinil kroky, které ji zlevnily o 40 milionů korun. Přístup vrchního soudu nicméně ocenil, byl podle něj o něco méně nespravedlivější než v případě krajského soudu. „Jestli máte být (ve vězení) osm a půl let, nebo sedm let, je to v podstatě totéž,“ uvedl s úsměvem.

Kromě sedmiletého vězení soud uložil Rahtovi také desetimilionový peněžitý trest. „Nevím, z čeho bych to zaplatil. Nemám ani deset milionů, ani jeden milion,“ řekl Rath novinářům. Počká si na písemné vyrozumění.

Pražský vrchní soud se případem zabývá podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

Rath se podvolí trestu. Za korupci s miliony v krabici dostal sedm let natvrdo