Reálné mzdy letos zřejmě neporostou, míní ČNB

peněženka, peníze

peněženka, peníze Zdroj: profimedia.cz

Rozpočtové škrty zřejmě letos zabrzdí růst mezd ve veřejném sektoru a to ztlumí mzdový vývoj i v podnikatelské sféře. Vyplývá to ze zápisu z jednání bankovní rady ČNB. Průměrná reálná mzda se v letošním roce tak může snížit a v roce 2013 růst jen mírně.

Česká národní banka minulý týden zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká centrální banka stagnaci a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta.

Tuzemská ekonomika je ovlivněna vývojem v zahraničí. Ze záznamu vyplývá, že výhled růstu v eurozóně je výrazně nižší a nejistý je i výhled v dalších regionech světa.

„V diskuzi bylo ale poukázáno na dobrou kondici německé ekonomiky, která těží z vývozu na mimoevropské trhy,“ uvádí záznam. Domácí podniky jsou ohledně výhledu zahraniční poptávky optimistické a dopad snížení růstu v zahraničí na domácí ekonomiku nebude tak výrazný, zaznělo dále v diskuzi.

Během diskuze rovněž zazněl názor, že poptávkové inflační tlaky v domácí ekonomice budou letos nevýrazné kvůli absenci růstu HDP a fiskální konsolidaci. Kvůli zvýšení DPH bude rovněž nižší kupní síla obyvatel.

Celková inflace se podle ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane letos dočasně nad tříprocentní hranici. Počátkem roku 2013 by měla klesnout pod dvouprocentní inflační cíl ČNB.