Rozpočet navyšovat nebudeme, tvrdí Babiš před jednáním vlády

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Vládní koalice se dnes večer sejde kvůli jednání o rozpočtu pro příští rok. Novinářům to po schůzce poslaneckého klubu ANO řekl ministr financí Andrej Babiš. Babiš dodal, že ačkoliv jednotliví ministři po něm chtějí další peníze, nevidí prostor pro navýšení rozpočtového deficitu.

„Dnes večer máme koaliční jednání o rozpočtu. Stále tam přetrvávají rozdíly v představách resortů a ministerstva financí,“ prohlásil Babiš. Návrh ministerstva financí, který vláda musí do konce září poslat do Sněmovny, počítá se schodkem rozpočtu 70 miliard korun.

Na jednání vládní koalice by se mělo mimo jiné debatovat o změnách v rozpočtu v souvislosti s plánem na navyšování mezd státních zaměstnanců, které požadují odbory. „Vnímáme to jako oprávněný požadavek, nicméně nevidím prostor měnit deficit,“ poznamenal Babiš. „Budeme muset hledat řešení, které vyhoví každému resortu i všem ostatním požadavkům,“ doplnil.

Setkání s odbory

Babiš se dnes společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) zúčastnil jednání s odboráři. Shodli se na něm na zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru, jako jsou hasiči, policisté nebo úředníci, od letošního listopadu o tři procenta. Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

Plat by se měl zvednout také zdravotníkům, ale až od ledna. Jejich odměňování upravuje úhradová vyhláška, která platí od nového roku. „Na to ministerstvo financí nemá vliv, to je problém pana ministra Němečka a úhradové vyhlášky,“ komentoval platy zdravotníků Babiš.

Vláda by měla rozpočet schválit na příští schůzi 23. září. Pak o něm budou hlasovat poslanci. Pokud rozpočet projde Sněmovnou, musí ho ještě podepsat prezident Miloš Zeman. Ten již několikrát zopakoval, že Babišův návrh podporuje.