Rozpočet v červenci skončí v rekordním přebytku až 75 miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Ke konci července bude státní rozpočet v přebytku 73 až 75 miliard korun, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Lánech, kde se zúčastnil schůzky odborné skupiny prezidenta Miloše Zemana o státním rozpočtu. Podle Babiše je to rekord za toto období. Loni byl ve stejné době státní rozpočet v přebytku 25,7 miliardy korun.

„V historii naší země ještě nikdy takový přebytek ke konci července nebyl,“ uvedl Babiš. Meziroční zlepšení rozpočtu připisuje lepšímu výběru peněz do veřejných rozpočtů, proti loňsku se podle něj vybralo o 33 miliard korun víc. Z toho deset miliard připadá na daň z přidané hodnoty, kde za zvýšením stojí zavedení kontrolního hlášení, uvedl Babiš.

Vicepremiér připomněl, že jednotliví ministři mají na letošní státní rozpočet doplňkové požadavky celkem za deset miliard korun. „Tím, že jsme uspořili ve státním dluhu sedm miliard, tak se samozřejmě budeme snažit těm resortům vyhovět,“ řekl ministr financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Babiš uvedl, že jednou z jeho priorit je získat do rozpočtu také maximum peněz z bývalého programového období EU. „Ještě tento rok dostaneme peníze z Evropské unie. Měli bychom dostal asi 12 miliard,“ řekl.

Se Zemanem jednal také o rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun. Po čtvrtečním a pátečním jednání s ministry podle něj přetrvá rozdíl mezi jejich požadavky a navrhovaným rozpočtem ve výši asi 25 miliard Kč. „Budeme usilovat asi o osm devět miliard, protože argumentujeme tím, že ministři a některé resorty nemají spotřebované nároky z minulosti, rozpočet vyčerpán a ta celková výše je až 50 miliard,“ uvedl Babiš. Prostředky je podle něj potřeba najít na výstavbu dopravní infrastruktury, obnovu památek nebo na vysoké školy.

Na lánské schůzce, na kterou kromě Babiše dorazili například i bývalý premiér Jan Fischer, guvernér České národní banky Jiří Rusnok nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, se řešila i výše schodku a jeho snižování. Babiš upozornil na to, že jedna věc je zákon o státním rozpočtu, který určuje deficit, a druhá věc je plnění rozpočtu, díky němuž se schodek snižuje. Potvrdil, že Zeman navštíví jednání vlády, až bude mít na programu hlasování o rozpočtu.

Zeman se podle Babiše kriticky vyjádřil k výši investic. Babiš v této souvislosti připomněl, že rok 2015 byl rekordní díky čerpání evropských peněz. Prezident by si podle něj přál více peněz na památky. Hovořili spolu také o zneužívání sociálních dávek, stát podle Babiše musí odlišit ty, kteří chtějí a kteří nechtějí pracovat.

Ministři u Babiše vyjednávali více peněz pro své rezorty