Ruský švábe, pokřikovali opavští studenti na Zemana

Prezident Miloš Zeman (vlevo) navštívil Moravskoslezský kraj. Na krajském úřadě v Ostravě ho přivítal hejtman Miroslav Novák (vpravo).

Prezident Miloš Zeman (vlevo) navštívil Moravskoslezský kraj. Na krajském úřadě v Ostravě ho přivítal hejtman Miroslav Novák (vpravo). Zdroj: CTK

Na prezidenta Miloše Zemana, který je od pondělí na třídenní návštěvě Moravskoslezského kraje, dnes v Opavě a v Krnově čekali i jeho odpůrci. Vyčítali mu jeho vstřícnost k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, postoj k otázce porušování lidských práv v Číně i vulgární výrazy, které použil během rozhlasových Hovorů z Lán. Jedna z protestujících dívek pak Zemana vyzvala k rezignaci.

Zeman již sklidil za opakované použití vulgarismů v Českém rozhlase, například když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu, kritiku politiků, médií i veřejnosti.

Nesouhlas s postoji hlavy státu vyjádřili dnes studenti v Opavě transparentem „Neschovávej nás za kundy“, zazněl i výkřik „Ruský švábe“. Podle studentů je totiž debata kolem vulgárních výrazů prezidenta jen zástěrkou, která má zakrýt reakce na nedávný prezidentův pobyt v Číně. „Nelíbí se nám, jak se prezident staví k otázce potlačování lidských práv. Nesouhlasíme s tím, jak se vyjadřoval během návštěvy Číny. Takto by neměl reprezentovat naši zemi,“ řekla studentka, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Skupina mladých lidí na opavské Horní náměstí kromě transparentů přinesla i megafon. Na hlavách měli kuželovité čepičky čínských rolníků. Jednu z nich použili jako misku s rýží. Megafon studentům zabavili členové ochranky prezidenta už po příchodu.

Na náměstí i přesto vyvolali značný rozruch. Čekající dav se rozdělil na dvě části. „Děkuji vám, že se nemusím za Opavu stydět,“ reagovala na protestující žena středního věku. Prezident měl ale v davu i své zastánce, převážně seniorského věku. „Že se nestydíte, vždyť jste ještě nic nedokázali,“ reagovala jedna z důchodkyň. Další žena pak studentům misku s rýží vyrazila z rukou.

Zeman vyzval odpůrce, aby mu položili dotaz

Během svého projevu Zeman své odpůrce vyzval, aby mu položili dotaz či na mikrofon projevili svůj názor. Toho využila jedna ze studentek. Opět hovořila o potlačování lidských práv v Číně, o vulgarismech a nakonec Zemana vyzvala k rezignaci. Na to prezident nereagoval.

Ve vztahu k Číně uvedl, že se s tamními představiteli setkávají i hlavy dalších států, zmínil USA či Německo. K vulgarismům, které pronesl v Hovorech z Lán, zopakoval, že pouze výstižně do češtiny přeložil název ruského hudební skupiny či citoval svého oponenta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. O vulgárním výrazu, který pronesl v souvislosti se služebním zákonem, řekl, že i tento je ve slovníku spisovné češtiny. „Takže byste se měla spisovnou češtinu naučit,“ vzkázal studentce.

Protestní transparent s textem „Stydím se za svého prezidenta“ se objevil i v Krnově. Přinesli ho dva lidé maskovaní kuklami. Policisté je vyzvali, aby kukly sundali a legitimovali se. Protože u sebe neměli doklady, policisté je předvedli na služebnu. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková řekla, že policie dnes předvedla čtyři účastníky setkání s prezidentem, protože nebyli schopni prokázat svou totožnost. Po předvedení na obvodní oddělení a zjištění totožnosti byli všichni propuštěni bez podezření z protiprávního jednání, řekla Holčáková.