Senátorkou za Prahu 10 bude místostarostka Cabrnochová

Jana Cabrnochová

Jana Cabrnochová Zdroj: SZ

Senátorkou za obvod Praha 10 bude místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ s podporou ČSSD). Ve volebním finále porazila lékařku Janu Duškovou (za ANO), vyplývá z dnešních údajů na volebním serveru. K urnám dorazila ani ne desetina voličů. Finalistky dělilo 132 hlasů.

Cabrnochová dostala ve druhém kole doplňovacích senátních voleb procenta hlasů 50,91 procenta hlasů. Duškové odevzdalo hlas 49,08 procenta voličů. Účast činila 8,75 procenta.

Cabrnochová nastoupí v horní komoře za Jaromíra Štětinu, jenž se letos stal europoslancem za TOP 09. Mandát bude mít na dva roky.

Výsledek voleb rozložení sil v Senátu významně neovlivní. Většinu si v něm nejméně do říjnových voleb v dalších 27 senátních obvodech udrží levice.

Cabrnochová na Praze 10 stála za projekty pro hendikepované
- Od června 2012 je místostarostkou radnice Prahy 10; zastupitelkou této městské části je od října 2006.
- Od roku 2006 je členkou Strany zelených.
- Narodila se 25. srpna 1974 v Praze a absolvovala střední zdravotnickou školu v Praze (obor zdravotní laborantka). V letech 1994-1995 pracovala v oddělení klinické hematologie a krevní transfuze motolské nemocnice v Praze a poté v oddělení klinické biochemie Nemocnice Na Homolce.
- V roce 2006 dokončila studia na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK (obor tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených) s titulem magistr.
- Má dceru a dva syny.
- Jako zastupitelka Prahy 10 mimo jiné přispěla k rozsáhlé rekonstrukci Malešického parku, který je nyní vhodný i pro vozíčkáře. Stála i za otevřením veřejných knihoven v Heroldových sadech a v parku Malinová-Chrpová, kde si lidé mohou bezplatně vypůjčit knihu, či tam naopak umístit přebytky ze svých knihoven.