Senátorský klub zelených se rozpadl, opustil jej Michálek

Libor Michálek

Libor Michálek Zdroj: CC BY-SA 2.0: Piratska strana; Wikimedia

Necelé tři týdny po svém vzniku se rozpadl senátorský klub Zelení – nezávislí. Opustil jej Libor Michálek (za Piráty). Klub, jemuž šéfovala Eliška Wagnerova, měl minimální počet pěti členů a Michálkovým odchodem zanikl.

Senátor již v minulém volebním období opustil klub KDU-ČSL a nezávislých. Tehdy to zdůvodnil tím, že tento klub nenaplňoval svůj program. Klub zelených se podle jejich prohlášení zatím sešel jen dvakrát a věnoval se organizačním záležitostem.

Michálek, který byl místopředsedou frakce, se prý zúčastnil jen prvního jednání a své rozhodnutí odejít z klubu prý svým kolegům nijak nedal najevo. Pouze jej doručil v pondělí odpoledne.

„K programovým záležitostem, stejně jako k cílům klubu jsme se zatím neměli možnost dostat, neboť jsme na obou schůzkách diskutovali zejména o výběru tajemníka klubu, u nějž jsme měli odlišné představy o náplni jeho práce a rozsahu jeho povinností,“ uvedli senátoři za SZ.

Doufají, že se v budoucnu podaří klub znovu ustavit, byť na jiném půdorysu. Před volbami se počítalo s tím, že by v klubu zelených mohl být také Václav Hampl, kterého nominovala společně SZ a KDU-ČSL. Hampl je v klubu KDU-ČSL a nezávislí, který ho nominovala do funkce předsedy senátního výboru pro záležitosti EU.