Sněmovna rozhodne o nouzovém stavu. Vládě končí bianko šek, hlásí za opozici šéf ODS Fiala

Osiřelá sněmovna

Osiřelá sněmovna Zdroj: ČTK - Kamaryt Michal

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Budova poslanecké sněmovny
4
Fotogalerie

Minimálně do konce měsíce, případně až do 11. května bude v Česku nadále platit nouzový stav spojený s řadou omezení pro občany a firmy. Poslanecká sněmovna o tom rozhodne na své mimořádné úterní schůzi. Posoudí i návrhy vládních opatření kvůli koronaviru. Na pomoc od státu čeká řada živnostníků a firem. 

Dál v legislativním procesu by měla postupovat například novela zákona o České národní bance, poskytnutí jednorázové podpory živnostníkům ve výši 25 tisíc korun, zákaz výpovědí z nájmů, změny v insolvencích, úpravu normy o spotřebitelském úvěru, předpisy upravující zkoušky na vysoké školy nebo ukládání pokut policií do 10 tisíc korun při kontrolách přímo na místě.

Komunisté, o něž se opírá vláda ANO a ČSSD, se přiklánějí k tomu, aby nouzový stav platil jen do konce dubna, tedy o zhruba dva týdny déle oproti už dříve kabinetem schválenému termínu. Stejný názor mají Piráti, ODS a další opoziční strany.

„Končí období, kdy jsme vládě dávali bianko šek, aby mohla rychle reagovat na krizi. Nezvykejme si na omezování svobod,“ prohlásil šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Strana podle Fialy podpoří pokračování vládních restrikcí maximálně o čtrnáct dnů. „Koalice musí zároveň představit plán dalšího postupu. Vysvětlit, jaká opatření se chystá dělat a přinést argumenty,“ dodal.

KDU-ČSL nevylučuje prodloužení nouzového stavu o další krátké časové úseky. „V předposledním dubnovém týdnu je řádná schůze sněmovny, na které by se to mohlo případně projednat,“ připomněl předseda lidovců Marian Jurečka.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) prosazuje prodloužení o měsíc, názor opozice však respektuje. „Je to otázka politické diskuze. Jsem ale přesvědčen, že v dubnu se bude muset poslanecká sněmovna sejít ještě jednou, aby nouzový stav prodloužila," míní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) lavíruje mezi oběma tábory, zmírnění některých opatření chce už před Velikonocemi.

Dalším sledovaným bodem schůze poslanců bude finanční pomoc drobným podnikatelům. Opozice žádá její zvýšení o pět tisíc korun na 30 tisíc. Navrhuje také jednorázovou kompenzaci pro lidi pracující na dohodu ve výši 15 tisíc korun a státní kompenzace nájmů pro živnostníky, jimž vládní nařízení zavřela provozovny.

Pokud by třicetitisícové částky byly vypláceny do konce dubna, celkové výdaje státu by podle místopředsedy ODS Martina Kupky nepřevýšily tři desítky miliard korun.

 

O čem bude jednat Poslanecká sněmovna
- prodloužení nouzového stavu: vláda navrhuje o měsíc do 11. května, opozice se přiklání k termínu do konce dubna
- novela zákona o ČNB: Předloha ruší omezení, podle kterého může ČNB obchodovat pouze s cennými papíry se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy. Centrální banka by pak mohla obchodovat s dluhopisy s delší splatností a také s více subjekty, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních obligací.

- zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními: Osoby samostatně výdělečné činné dostanou od státu jednorázovou částku 25 tisíc korun.

- zákon o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce bytů: Nájemník nebude moci dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájemné. Dluh z nájemného bude moci splatit do konce května 2021. Splácení půjček od Státního fondu rozvoje bydlení bude odloženo do konce letošního listopadu.

- zákon o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru a insolvence (výběr): Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích nebudou povinny podat na sebe bez zbytečného odkladu insolvenční návrh. Budou také moci požádat do konce srpna insolvenční soud o mimořádné moratorium ke své ochraně před věřiteli. Firmy v reorganizaci budou moci požádat insolvenční soud o dočasné přerušení plnění reorganizačního plánu. Zmírní se podmínky oddlužení, když dlužník tuto možnost neztratí ani v případě, pokud nebude kvůli koronavirové epidemii schopen splatit aspoň 30 procent výše svých dluhů, jak to vyžaduje nynější zákon.

- zákon o zvláštních pravidlech pro vzdělávání v roce 2020: Přijímací zkoušky na vysoké školy by se konaly nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy by je ale mohly organizovat i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Termíny budou zveřejňovat nejméně s 15denním předstihem.

- zákon o pravomoci Policie ČR a obecní policie v souvislosti s epidemié koronaviru: Policisté a strážníci budou moci ukládat na místě pokuty do 10 tisíc korun za porušení vládních opatření k omezení šíření koronaviru. Nyní se mohou přestupky projednávat výhradně ve správním řízení.