Sobotkova vláda se opět neshodla na rozpočtu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Ministři už počtvrté odložili projednávání střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu v dalších letech. Konečná podoba základních parametrů státních financí by měla být podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na stole do konce května.

Pro příští rok ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard a v roce 2016 o 15 miliard ze schválených 1163,5 miliardy. Dokument obsahuje nově i výdaje pro rok 2017.

Rezort Andreje Babiše (ANO) uvádí, že zvýšené rámce včetně nově navrženého na rok 2017 zajišťují udržení schodku veřejných financí pod tříprocentní hranici. Pouze příští rok se deficit zvýší o 0,5 procentního bodu kvůli pronájmu stíhaček Gripen.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky nadále platí záměr snížit výdaje na externí služby jednotlivých ministerstev o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížení cestovních výdajů.

„O investicích a možném růstu platů ve veřejném sektoru bude ještě koalice i vláda jednat,“ uvedl Sobotka. Otázka rozpočtových výdajových rámců by prý měla být do konce května dořešena.

Babiš trvá na stomiliardovém schodku

Andrej Babiš nadále navrhuje pro příští rok státní rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Zároveň upozornil, že strategie vlády pro roky 2015 a 2016 je dočasná. „Opatření proti zamezení daňových úniků se totiž projeví až na konci roku 2016,“ uvedl.

Šéf státní pokladny rovněž míní, že plánovaný schodek se podaří financovat s menším objemem peněz. Státní dluh by tak měl zůstat na úrovni 1,7 bilionu korun.

Platy státních zaměstnanců chce ČSSD napřesrok navýšit o více než 2,5 procenta, což podporuje i Babiš. Debata o zvyšování platů se rozvířila zejména poté, co původní návrh na jednoprocentní zvýšení odmítli zástupci učitelů, kteří požadují pětiprocentní zvýšení.

Pavel Páral: Alespoň lhát kdyby uměli